Ljubav nakon dolaska djeteta: kako osnažiti odnos s partnerom

4 min čitanja

Kada dođe beba, svijet se okrene naglavačke, a život promijeni za 180 stupnjeva. I to je sasvim prirodno. No, to svejedno ne znači da trebaš zanemariti sve ono što je bilo prije bebe, posebice ne odnos sa svojim partnerom.

Vaš odnos je zapravo spoj dogovora i ljubavi

Svi će roditelji reći da s dolaskom djeteta počnu posve drugačije shvaćati i doživljavati ljubav. Znanstveno je dokazano da se i kemijski sve mijenja jer po rođenju djeteta povećava se razina oksitocina u mozgu, kako kod mama, tako i kod tata. To malo biće jednostavno postaje centar svijeta. Toliko brzo i toliko snažno da roditelji često zapuste svoj odnos, onaj iz kojeg je to dijete i nastalo.

– Biti sama u bolnici s blizancima na putu u jutro zagrebačkog potresa i roditi ih svega nekoliko dana nakon u jeku pandemije, zbilja nije bilo jednostavno. Vratiti se nakon toga doma i, baš zbog pandemije, ne imati nikakvu pomoć sa strane, još je manje jednostavno. Jasno da smo suprug i ja sve svoje atome snage usmjerili na bebe. Taman kad smo se malo ufurali u taj novi život, shvatili smo da nas dvoje nismo sto godina sami ništa radili – govori Anđela.

– Oboje smo voljeli puno planinariti. Sada to, naravno, nije moguće kao prije. Barem ne dok bebe malo ne narastu. Međutim, pronalazimo u danu sitnice koje su samo naše i kojih smo se dogovorili držati – kaže Marija.

Sam partnerski odnos je odnos koji karakteriziraju ljubav i dogovori.

I upravo je tu ključ uspjeha, ističu i parovi s iskustvom, ali i stručnjaci. U dogovoru. U trenucima u kojima se pak učini da je odnos zahladio, treba se sjetiti dogovora (i obećanja) koji kaže da će partneri uvijek jedni drugome biti broj jedan, u dobru i zlu, i zdravlju i bolesti.

Sitnice pokazuju da je za sreću potrebno malo

Vrlo je važno, i to baš sitnicama, pobjeći od svakodnevice. Naravno, ne misli se pritom nužno na fizički bijeg nekamo za vikend ili slično (iako je i to itekako poželjno s vremena na vrijeme). Pobjegnite vas dvoje nekamo pomoću porukica koje ćete si ostavljati po stanu, pa čak i neočekivanih poruka putem mobitela tijekom radnog dana.

Iako dijete zahtjeva svu moguću pažnju i nježnost, partneri međusobno trebaju ‘rezervirati’ dio toga i samo za sebe.

Svakako je s vremena na vrijeme – barem jednom mjesečno – poželjno osloniti se na baka-servis. No, budući da tu privilegiju nemaju svi sretnici, onda dijete ostavite na čuvanje ili prijateljima ili stručnim osobama za to – dadiljama. Vrlo važno je (iako je teško) u trenucima u kojima si sama s partnerom usredotočiti se i na druge stvari koje se ne tiču nužno djeteta. Potrudite se oboje da tada samo vas dvoje budete bitni. Večera, kino, šetnja, druženje sa starim prijateljima… Vaš bijeg od svakodnevice u kojoj je dijete centar svijeta može biti apsolutno bilo što. Na vama je da zajedno pronađete ono što vas najviše usrećuje.

Dijete će brzo odrasti, što onda?

Ne zaboravi ni to da je faza s malim djetetom prolazna. Dijete će odrasti i brže nego što misliš (i želiš), a što onda? Onda ti opet ostaje partner. Nažalost, mnogi parovi se već do odrastanja djeteta udalje jedni od drugih i onda je staru iskru poprilično teško vratiti.

Baš zato treba svaki dan začiniti sitnicama, pa barem to bio i razgovor prije spavanja. Može ti se sve to činiti besmisleno i nedovoljno, ali iskren razgovor i puno, puno nježnosti, zbilja su ključni sastojci koji će osnažiti odnos s tvojim partnerom.