Mama je mama, ali i tata je tata! Evo kako se ostvaruje neraskidiva veza između tate i bebe

3 min čitanja

Svako dijete za mamu ima milijun pitanja, a za tatu samo jedno: “Gdje je mama?”. Zvuči ti poznato? Koliko god bila neraskidiva veza između bebe i mame, posebna je veza između bebe i tate. Veza u koju se mame ne trebaju “petljati”, ma koliko one najvažnije bile.

Tate su zakinuti za dojenje, ali…

Možda nisu bili povezani pupčanom vrpcom, ali od dana kada je beba još u maminom trbuhu, svaki tata može početi graditi vezu sa svojim djetetom. I to vrlo jednostavno – maženjem mamina trbuha i s puno, puno pričanja. Naime, bebe već u maminom trbuhu jako dobro prepoznaju glasove. Kada se naviknu na tatin glas koji su slušale dok su se spremale upoznati ga, bebe će lakše s njim ostvariti snažnu povezanost jednog kada dođu na ovaj svijet. Mnogim je očevima u početku strašno (posebice s prvim djetetom) ostajati samostalno s bebom. Kupanje i presvlačenje ravni su kvantnoj fizici.

“Upravo u trenucima tog ‘strašnog’ kupanja i presvlačenja svaki će tata ostvariti najveću bliskost sa svojom bebom.”

– Mi muškarci smo zakinuti za taj osjećaj koji daju trudnoća i dojenje. No, bez obzira na to imam i ja neku svoju ulogu u početku. Sina uspavljujem, igram se s njim. Volim ga jako i kupati. To su neke naše zajedničke aktivnosti – govori Ino (33), otac maloga Vala. Dodaje i kako je stvarno jedna mama, a to najbolje vidi iz pogleda koji beba ima dok ga mama doji.

– Malo sam tužan što taj osjećaj nikad neću doživjeti jer to kako su njih dvoje povezani dok ona doji i dok papa i dok njih dvoje razgovaraju neverbalno, to je nešto predivno – govori Ino.

Spavanje, igranje, nasmijavanje…

Osim kupanja i igranja s bebom, nije loše katkad ostajati samostalno s bebom. Koliko god taj savjet zvučao besmislen, mnogi se očevi upravo toga malo pribojavaju. Pribojavaju se i brojne majke. Međutim, budući da je za zdravo i sretno odrastanje bebe potrebno da budu izgrađeni odnosi s njezinim najbližim osobama, onda se i mame i tate trebaju malo više opustiti i pustiti bebu samo s tatom. Dok je maminog mlijeka i bočice, posebice kada je beba mala, nema straha!

Uspavljivanje je također jedan od intimnijih trenutaka u kojima tate mogu pronaći svoje mjesto. Tate bi trebale masirati svoju bebu, i to najviše u mjesecima kada se javljaju grčevi. Tako će beba upamtiti tatinu nježnu ruku i osjećaj sigurnosti koji ona donosi. Tate trebaju pričati, animirati, zabavljati, nasmijavati, ali i slušati.

Mamama se mora pomoći što više

Baš kao što kaže jedna izreka: “Najvažnija stvar koju otac može učiniti prema svojoj djeci jest da voli njihovu majku”. Baš zato svaki tata treba u svemu što može od prvog dana ravnopravno sudjelovati. Buđenje po noći, hranjenje, presvlačenje, kupanje, tješenje. Tate trebaju mamama pomoći koliko god je potrebno, pa i više od toga.

“Ako su tate već zakinuti za osjećaj trudnoće i dojenja, onda svoju vezu trebaju graditi na svemu drugome.”

Puno nježnosti, puno opuštenosti i najviše ljubavi, koja svakako ne nedostaje. Recept je to za bolju povezanost s bebom, a samim tim i za bolju povezanost u cijeloj obitelji.