Menstruacija nakon poroda

2 min čitanja

Kada će nastupiti prva menstruacija nakon poroda vrlo je teško odrediti jer se svaki organizam razlikuje i svakoj ženi je potreban različito dug period da se njezini hormoni vrate u ravnotežu od prije trudnoće.


Velik utjecaj tu ima i učestalost i dužina dojenja djeteta. Dojenjem se stvara hormon prolaktin. Ukoliko je njegova koncentracija u organizmu visoka, ne dolazi do ovulacije, a samim time ni do pojave mjesečnice.

Kod žena koje nisu u mogućnosti dojiti iz nekog razloga može doći do prve mjesečnice već nekoliko tjedana nakon poroda. S druge strane, žene koje doje na zahtjev, vrlo često i redovito tokom dana i noći mogu dobiti mjesečnicu nakon čak više od 20 mjeseci od poroda. Naravno, općenito stanje organizma također ovdje ima svoj utjecaj.

Neke žene se oslanjaju na period bez mjesečnice kao neplodan period kada ne može doći do nove trudnoće, no mnogi primjeri iz prakse pokazuju kako je moguće zatrudnjeti i za vrijeme dojenja. Jedan od razloga je što ponekad može doći do ovulacije, iako nakon nje niste dobili menstruaciju.

S druge strane, prva ovulacija nakon trudnoće nastupa prije prve mjesečnice, te samim time, ne znajući kada će mjesečnica nastupiti ne možete točno ni odrediti kada je nastupila ovulacija i plodan period. Upravo iz ovih razloga ne preporučuje se oslanjati na redovito dojenje kao metodu kontracepcije.

Žene koje ne doje, a planiraju neki vrstu hormonalnih kontracepcijskih sredstava trebale bi se na vrijeme posavjetovati sa svojim liječnikom.

Dok se kod nekih žena već od prve mjesečnice nakon poroda ciklusi formiraju potpuno pravilno od samoga početka, kod drugih je potrebno do 6 ciklusa kako bi se stvari vratile u ravnotežu.

Dobra vijest za žene koje su prije prve trudnoće imale izrazito bolne i obilne menstruacije je da bi se to moglo nakon poroda promijeniti. Razlog tome je što se kao najčešći razlog bolnih menstruacija navodi nepravilan položaj maternice, te je otežano otjecanje krvi uzrok bolova.

www.trudnoca.hr