Nađite vremena za sebe nakon porođaja

3 min čitanja

Rodili ste dijete. Presretni ste i okupirani brigom, zaštitom, hranjenjem, oblačenjem, ljubljenjem, maženjem, voljenjem i svime što treba tom malenom savršenom biću. Toliko ste se uživjeli u majčinstvo da je šest mjeseci prošlo dok trepneš. Spustili ste pogled i shvatili da još uvijek nosite trudničke hlače (kad su tako udobne) i sigurni ste da niste počešljali kosu od… Čekaj, koji je ono dan? Briga za vašu bebicu je sada top prioritet, ali jednako je važno da brinete o sebi. Sljedeći savjeti pomoći će vam da otkrijete sebe nakon porođaja, da u harmoniju dođe predivna mama koja ste postala i fenomenalna ‘ja’ koja ste bila prije:

1. Jako je udobno ostati u pidžami cijeli dan. To ne znači da ste lijeni, nego da nekad imate previše posla da biste se presvukli. Ali oblačenje normalne odjeće svakog jutra će vas držati motiviranom kroz dan i osjećat ćete se manje čudno kada u tri popodne ne otvorite vrata u kućnom ogrtaču.

2. Pretjerano je da se svaki dan šminkate i radite frizuru, posebno ako znate da nećete izlaziti iz kuće. Ali ako to napravite par dana u tjednu osjećat ćete se svježe i možda se ohrabriti na fotkanje mame i bebe koje već neko vrijeme odgađate.

3. Pokušajte izaći iz kuće nekoliko dana u tjednu, makar do dućana ili do pošte s vašom bebom u nosiljci. To će održati vezu s vanjskim svijetom i priskrbiti bebi i vama malo D vitamina.

4. Važno je odvojiti vremena i organizirati barem jedan spoj mjesečno s vašim partnerom kako bi dobili priliku da se malo zabavite i opustite sami. Isto tako, jednom mjesečno rezervirajte vrijeme za druženje s prijateljicama – shopping, ručak, večera, kino ili odlazak na piće.

5. Smiješno vam zvuči i sama pomisao da nađete vremena za hobi. Ali pisanje, fotografiranje, čitanje ili izrađivanje nečega idealan su ispušni ventil. Probajte koji sat u tjednu posvetiti onome što volite.

6. Bilo da ste imali običaj vježbanja prije trudnoće ili nikad niste kročili u teretanu, vježbanje nakon porođaja ne samo da će vam pomoći da dođete u formu, već će vam dati potrebnu energiju i snagu da brinete o svom djetetu.

7. Spakirati pelene, hraniti i presvlačiti bebu, pokušati spremiti sebe – čini se jednostavnije naručiti kinesku i provesti petak kod kuće umjesto da se nalazite s prijateljima u restoranu. Idite! Činit će se kao puno posla nekoliko sati, ali bit će vam drago što ste otišli. I što više to radite to će postajati lakše.

8. Neke stvari u vašem životu će se promijeniti nakon što stigne beba. Ako to prihvatite i prilagodite se, umjesto da pokušavate bebu ugurati u vaš stari životni stil, bit ćete najsretnija verzija sebe kao mame i kao individue!

Za Bipo klub časopis Mama&Beba