Najbolje igre za ušuškanu jesen

3 min čitanja

Jesen je predivno doba prepuno promjena i idealno vrijeme za malo kreativnosti i zajedničkog druženja. 

Čini se da svi provodimo više vremena s obitelji i prijateljima u ovo doba godine. Stoga je sjajno imati neke jesenske igre pri ruci za obiteljska okupljanja, rođendanske zabave ili samo one duge, lijene vikende u dvorištu. Evo nekoliko ideja za zabavnu jesen!

Za male i velike istraživače

Jesen pruža mnogo besplatnog “alata” za igru, a sve se može skupiti tijekom šetnje. U košaricu skupljajte kestene, češere, grančice, žireve, šareno lišće… Evo što se sve može! 

“Iskoristite sunčane dane za boravak vani i zbližavanje s djetetom.”

Od lišća izradite vijenac ili više manjih vjenčića za nadolazeće blagdane. Možete ih ukrasiti s pokojim žirom, kestenom ili češerom. Ako imaš malog kralja ili kraljicu, od lišća se može izraditi i kruna. Skupljene kestene možete kasnije skuhati ili ispeći, no mogu poslužiti i kao materijal za brojanje ili razne predmatematičke aktivnosti. Grančice mogu poslužiti kao kist na zemljanoj površini, a može poslužiti i na papiru. 

Bitno se angažirati

Tijekom šetnje u prirodi, usmjeri se na dijete i pokušaj okolinu promatrati njegovim očima. Gledaj što tvoje dijete veseli, zanima ili čudi. Prepustite se uživanju! Napravite svoj poligon od hrpica lišća ili uz pomoć klupa, a odlično je što to možete učiniti i kad ste prisiljeni dan provesti u zatvorenom.

“Svježi zrak i šuma mogu vas uvelike inspirirati svojim raznolikostima.”

Lovci na jesen

Lovci na jesen imaju samo jednu misiju – uživati u svim njenim ljepotama! Roditelji, vaš prvi zadatak je složiti nekoliko slika ili crteža šumskih plodova, biljaka i životinja za koje znate da biste mogli sresti u svojoj šetnji. Možete ih dati djetetu da ih nacrta ili ih možete isprintati. Zatim kreće zajednička avantura. Morate pronaći sve sa slika, a tko ih prvi pronađe i označi na svojoj listi, taj je pobjednik. 

Tijekom lova razgovarajte o svemu što vidite ili što se trenutno događa. Ispitujte dijete zna li gdje sad pticu selice idu, što medvjedi trenutno rade i slično. 

Kad kiša pada…

Većinu ovih igara možeš primijeniti i u zatvorenom prostoru. Od izrade razno raznih ukrasa, vijenaca, buketa od suhog lišća pa do crtanja i slikanja svega što ste vidjeli vikend prije. To je također idealan trenutak da promotriš kako se tvoje dijete igra. Tako dobivaš nevjerojatan uvid u njegov društveni razvoj, ali i njegove misaone sposobnosti. Uz to ćete se i dobro zabaviti. Više o vrstama igre i kojem tipu pripada tvoje dijete, saznaj ovdje.