Najbolji crtani filmovi za sretnije odrastanje

4 min čitanja

Pretvoriti dnevnu sobu u vlastito kino, priviti se uz zdjelu kokica i svoje najdraže pod dekom te zajedno gledati obiteljski film jedan je od najljepših trenutaka modernog roditeljstva.

To je način da kvalitetno provedete vrijeme daleko od užurbanosti svakodnevnog života, da se opustite i podijelite nešto zajedno. K tome, crtići itekako mogu obogatiti dječji, ali i svijet odraslih.

Osim što su čarobni, maštoviti i zabavni, s druge strane su iskreni i istiniti. Evo samo nekoliko najboljih animiranih filmova i crtića u kojima ćete uživati ​​i vi i vaša djeca, bez obzira na dob ili spol.

Hrvatski crtani filmovi i serije

Listu ćemo započeti s crtićima koji su postali dio naše kulturne baštine.

Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Tko ne bi volio Hlapića, pravog primjera skromnosti, hrabrosti i dobrote?

Godine 1997. snimljen je crtani film o zgodama i nezgodama najpoznatijeg šegrta prema istoimenom romanu Ivane Brlić-Mažuranić. U priči, Hlapić odlazi od ljudi koji nisu dobri prema njemu i na tom putovanju upoznaje zanimljive ljude, a rodi se i predivna ljubav.

Profesor Baltazar

Svima nam dobro znan profesor Baltazar uuuvijek nešto kemija kako bi čarobnim napitkom spasio Baltazar-grad kojeg svi toliko obožavamo. Ovaj crtić je i dan-danas pun pogodak za sve uzraste, a na tome možemo zahvaliti Zagrebačkoj školi crtanog filma.

Mali leteći medvjedići

Ujedno i jedna od najuspješnijih hrvatskih crtanih serija koja je prodana u stotinjak država svijeta. Slatki šareni medvjedići u svakoj epizodi pokazuju kako povjerenje, zajedništvo, hrabrost i mašta mogu prevladati prepreke i vratiti sklad u njihovu šumu.

Popularni animirani filmovi

Na ovom popisu otkrijte strane animirane filmove koji su nas očarali u posljednjih nekoliko godina.

Malci

Minionsi, neodoljiva mala žuta bića zaludila su djecu diljem svijeta.  Prvi put smo ih upoznali u filmu “Kako je Gru ukrao mjesec”, a toliko su zaludjeli gledatelje da su dobili svoj samostalni crtani film.

U ovom crtiću pratimo razvoj Malaca koji, nakon što njihovi šefovi nestanu, traže novog gospodara kojem će služiti. Naglasak je na zajedništvu i iskonskoj dobroti koju Malci prikazuju te koja uvijek prevlada želju da budu zločesti.

Mali princ

Iako je crtić malčice drugačiji od knjige (glavni lik je, primjerice, djevojčica), poanta mu je ista – film prenosi jednako dirljive i životno važne poruke kao i knjiga. Svakim ponovnim čitanjem ili gledanjem shvatimo neku novu poruku ili lekciju zbog kojih svi možemo postati bolji ljudi.

Angry Birds 2

Crtić je prepun zavrzlama koje će i djecu i odrasle nasmijati do suza. Krenite u avanturu s Crvenim, Žutim, Bombom i Leonardom i uživajte u porukama o prijateljstvu, zajedništvu i vjeri u sebe.

Strani TV crtići

Uz dašak nostalgije, ovo je nekoliko crtića koji se uvijek rado gledaju!

Doktorica Pliško

Ovom crtiću tepaju da je poput “prave zvučne enciklopedije”. S pravom! Malena doktorica Pliško želi postati liječnica kao i njena majka. Svojim igračkama pomaže u oporavku, postavlja dijagnoze te im daje pravu terapiju. Crtić na genijalan način djeci daje mudre savjete što raditi kako bi ostali zdravi.

Dora istražuje

Ovaj interaktivni i inovativni serijal traje već desetak godina. Komunicira s djecom, uči ih strani jezik i brojne druge pojmove.

Zvonko

“…taj mali lutak vozi auto pravi…”

Ovaj vječni crtić, točnije, lutkarska animacija prati nestašnog dječaka Zvonka s plavom kapicom. Zvonko je drveni lutak koji živi u Zemlji igračaka s ostalim stanovnicima, a neprestano se događaju razne dogodovštine koje zbog njegovog dobrog srca ipak uvijek dobro završe.

A kad je vrijeme za pauzu od crtića…

Naravno, slobodne trenutke ne treba u potpunosti trošiti ispred ekrana. Kad vam crtići dosade i poželite malo drugačije magije, istražite svijet igračaka u BIPA poslovnicama i otkrijte kreativne igre uz koje će vaše dijete izraziti svu svoju kreativnost, logičke igre “za razmišljanje” za sve uzraste, plišance, autiće… Sve to, pa i više, pronađite na našem dječjem odjelu. Vidimo se!