Najbolji razlozi zašto bi djeca trebala odrastati uz životinje

4 min čitanja

Kada su u pitanju prekretnice u djetinjstvu, postoji jedna o kojoj se toliko ne govori – trenutak kad dijete poželi kućnog ljubimca.

Kućni ljubimci itekako utječu na djecu jer mogu igrati mnoge uloge u njihovom životu. Mogu biti prijatelji za maženje ili igru, potpora ili utjeha. Domaće životinje također mogu ojačati neke od tvojih roditeljskih lekcija, poput onih o dijeljenju, samopoštovanju i empatiji.

Bilo da se radi o psu, mački, zecu ili gmazu, kućni ljubimci mogu imati vrlo stvaran i pozitivan utjecaj na djetetov emocionalni i fizički razvoj. Saznaj samo neke od tih prednosti!

Potiču aktivnost 

Neki ljubimci, poput psa, zahtijevaju redovite šetnje i boravak na otvorenom. To može potaknuti djecu da budu aktivnija i vani više nego što bi inače bila, što može koristiti njihovom zdravlju.

“Kućni ljubimci mogu koristiti fizičkom zdravlju djece i na druge načine.”

Na primjer, jedno istraživanje iz 2017. pokazalo je da je manja vjerojatnost da će bebe s kućnim ljubimcima u svojim domovima razviti alergije jer su rano u životu izložene alergenima poput dlake ili prljavštine koju kućni ljubimci unose unutra.

Uče djecu životnim vještinama

Budući da su kućni ljubimci živa bića koja dišu i imaju potrebe, djeca se uče odgovornosti i pouzdanosti kad brinu o njima.

Primjerice, ako ste vani s djecom i trebate stići kući kako biste mogli izvesti psa u šetnju, time im dajete model razmišljanja i suosjećanja s drugim živim stvorenjem koje ovisi o vama. Imati kućnog ljubimca za kojeg osjećaju odgovornost je prekrasan način da se djeci pomogne izgraditi međuljudske vještine koje osnažuju sebe i druge. I treniranje pasa ima svoje dobrobiti – djeca tako uče kako upravljati očekivanjima na dosljedan način pun ljubavi. 

Doprinose mentalnom zdravlju

Kućni ljubimci ljudima svih dobi nude povezanost, za koju je nekoliko studija pokazalo da može uvelike poboljšati naše mentalno zdravlje. Kad djeca imaju kućnog ljubimca s kojim mogu komunicirati, to im značajno pomaže u nošenju sa stresom.

“Brojne studije pokazuju da psi i konji smanjuju osjećaje depresije i tjeskobe.”

Također se pokazalo da smanjuju simptome PTSP-a. Zbog toga ih stručnjaci za mentalno zdravlje često koriste kao dio terapije. No o kojem god kućnom ljubimcu da se radi, djeca se uz njih mogu naučiti sama umiriti, odmoriti i bolje nositi s odgovornostima. 

Utječu na ponašanje

Ovisno o tome kakvog kućnog ljubimca imate, djecu možeš naučiti i toleranciji i prihvaćanju. Naime, kućni ljubimci imaju mnoge potrebe i svoje posebne karaktere. Oni se boje, griješe, a neki mogu imati posebne prednosti i slabosti. Kao rezultat toga, djeca uče da ne mogu kontrolirati druge. Dakle, ne samo da uče biti ljubazna, već mogu naučiti i lekcije o toleriranju razlika, prihvaćanju nesavršenosti, opraštanju i promatranju višestrukih perspektiva.

Uče djecu o gubitku i tuzi

Kućni ljubimci su mnogima poput člana obitelji, pa kad uginu, cijelu obitelj mogu naučiti lekcijama o tome kako se nositi s tugom. 

“Kućni ljubimci nas uče da je gubitak složen, promjena teška i da je svačije iscjeljenje jedinstveno i osobno.”

Ovo iskustvo pomaže djeci da nauče vještine suočavanja i važnost izgradnje i oslanjanja na svoj sustav podrške kada im je to potrebno. Stoga sljedeći put kada vaše dijete poželi kućnog ljubimca, razmislite o prednostima dok budete vagali odluku. Možda otkrijete da će svi u obitelji imati velike koristi.