S ovim namirnicama beba će stvarno spavati kao – beba

3 min čitanja

Ako tvoja beba ne može spavati nakon jela ili se nadaš da ćeš ju nahraniti tako da spava cijelu noć, evo naših najboljih savjeta za namirnice zbog kojih će bolje spavati. 

Ako se beba odvikla od mlijeka i upoznala se s krutom hranom, vjerojatno jede razne stvari za večeru – pire, kaše, rižu, voće… Želimo da bebina večera bude hranjiva, zasitna i lako probavljiva. Ali evo zanimljivog dijela – istraživanja sugeriraju da prehrana ima ključnu ulogu u ciklusu bebina spavanja.

Naime, sadržaj bilo koje hrane koju konzumiramo utječe na naše cjelokupno zdravlje. Dok nas neka hrana čini budnima (poput kave), postoje određeni prehrambeni proizvodi za koje se zna da potiču san. Ove namirnice u kombinaciji sa složenim ugljikohidratima pomažu u oslobađanju tvari koje potiču san. Zbog toga se tvoja beba osjeća pospano i ugodno nakon večere. Jednostavno rečeno, to znači da je vjerojatnije da će zaspati prije i spavati dulje nego inače!

Jednostavni receptići za slatke snove

Evo nekoliko prijedloga za večeru koji nisu samo hranjivi i lako probavljivi, već će tvojoj bebici pomoći da se dobro naspava. 

Proso

Ova svestrana žitarica bez glutena pruža dobre količine cinka za jačanje imuniteta, okusa i mirisa kao i vitamine B (osobito B6) za opskrbu stanicama energijom. Zajedno, svi ti hranjivi sastojci podržavaju brzi rast i razvoj bebe. Ujedno pomaže u proizvodnji serotonina u tijelu, a upravo on pomaže u smirivanju raspoloženja bebice i da dobro spava.

Zaokruži bebin dan mango pudingom od prosa i gledaj kako će ga smazati s užitkom! Ovaj recept je primjeren za djecu od 9+ mjeseci, a što ti je sve potrebno saznaj OVDJE

Špinat

Zeleno lisnato povrće prepuno je dobrobiti za bebe, a posebice špinat. Želimo da ubiru blagodati hranjivih tvari poput željeza, vitamina i minerala. No jesi li znala da je zeleno povrće također bogato triptofanom – aminokiselinom koja pomaže u proizvodnji melatonina, tjelesnog “hormona spavanja”? Važan je jer određuje bebine cikluse spavanja i buđenja. Zaključno, špinat ima toliko zdravstvenih prednosti da je njegovo umirujuće svojstvo samo šlag na torti.

Isprobaj ovu proljetnu poslasticu i oduševi svog malca roladicama od špinata i posnog sira – recept te čeka OVDJE.

Topla kaša

Zobena kaša je sama po sebi izuzetno zdrava hrana, kako za bebe tako i za odrasle. Ali evo najboljeg dijela – također je izvrstan izvor melatonina koji pomaže u pokretanju proizvodnje inzulina, a inzulin zauzvrat pomaže u poticanju sna. Zobene pahuljice možeš pripremiti u mnogo različitih oblika, od kojih je najjednostavniji kašica – lagana i lako probavljiva za bebe. Preporučujemo da u nju pomiješaš neko voće, poput jabuka ili banane.

U BIPI pronađi Nutrigold zobene pahuljice i isprobaj razne slasne receptiće sa svojim slatkišem. Mi ti preporučamo OVAJ.

Možda bi te moglo još zanimati: Zabranjena hrana za dojilje