Oticanje nogu u trudnoći

3 min čitanja

Što uzrokuje oticanje?

U trudnoći dolazi do zadržavanja vode u tijelu što dovodi do oticanja (edema).

Većina trudnica susreće se sa ovim problemom tokom trudnoće, najčešće nakon 27. tjedna trudnoće. Iako je moguće da dođe do oticanja cijeloga tijela, najčešći je ipak otok nogu, osobito stopala.

Oticanje je potaknuto cjelodnevnim stajanjem ili sjedenjem na poslu, te se preporučuje povremeno istezanje i kretanje tokom boravka na poslu. Pobrinite se da imate udobnu obuću kako prilikom oticanja ne bi došlo do bolova. Kako trudnoća napreduje, tako će i tegobe vezane uz oticanje biti sve izraženije.

Ukoliko se uz oticanje pojavi i povišen krvni tlak, svakako se javite liječniku kako bi provjerio količinu proteina u urinu koja upućuju na preeklampsiju. Samo oticanje je dodatno potaknuto povećanim pritiskom u venama na nogama uslijed debljanja u trudnoći. Ako naglo dobivate na težini i problemi sa oticanjem će biti veći. Olakotna okolnost je što višak tekućine iz organizma izlazi već tokom samog poroda i kratko nakon poroda te će se ubrzo stanje vratiti u normalu.

Kako spriječiti oticanje u trudnoći?

Nažalost, oticanje je nemoguće spriječiti, no moguće je pokušati smanjiti ga na više načina.

Prvi je unos dovoljno tekućine u organizam, najbolje vode. Iako trudnice vode borbu sa učestalim mokrenjem, neka vas to ne sprječava da unosite dovoljno tekućine kako bi se spriječio zatvor, samim time i stvaranje hemoroida, a znamo da dovoljan unos tekućine jako dobro čisti organizam.

Nadalje, pokušajte unos soli smanjiti na najmanju moguću razinu. Poznato da je da sol zadržava vodu, te će vam jako slana i začinjena hrana stvarati dodatne probleme. Neka vaša prehrana bude raznolika, unosite mnogo voća i povrća, pijte mnogo vode ili svježe ocijeđenih sokova i krećite se pa makar to bila lagana šetnja.

Luk i češnjak vam mogu poboljšati cirkulaciju, dok se jabuke, agrumi, peršin i celer smatraju prirodnim diureticima i pomoći će pri pravilnom radu bubrega.

Izbjegavajte konzerviranu hranu jer sadrži mnogo soli i raznih konzervansa koji dodatno zadržavaju vodu u tijelu. Pušenje također pospješuje zadržavanje vode u tijelu, te ukoliko niste do sada, krajnje je vrijeme za prestanak pušenja kako bi smanjili rizike za vaše i zdravlje vašeg djeteta.

Kako smo već naveli, ukoliko na poslu boravite u stojećem ili sjedećem položaju dugo vremena odvojite pokoju minutu za prošetati i protegnuti noge, vaši gležnjevi će vam biti zahvalni.

Ako ste kod kuće, stavite noge na povišeno, kod gotovo svih žena upravo ovaj položaj pomaže kod smanjenja oteklina. Neke žene svjedoče kako su im pomogli čajevi od koprive, peršina i maslačka, no svakako budite oprezni sa biljnim čajevima u trudnoći. Ne treba pretjerivati sa količinama, preporučuje se 1-2 šalice dnevno.

Kod nekih trudnica je pomoglo stavljanje obloga, namakanje nogu ili tuširanje izmjenično toplom i hladnom vodom. Vjerojatno vam neće pomoći svi ovi savjeti, no isprobavajte dok ne pronađete ono što kod vas najpovoljnije djeluje za smanjenje otoka.

www.trudnoca.hr