Ovo su pokazatelji da si super mama

3 min čitanja

Važno je prihvatiti činjenicu da ne postoje savršeni roditelji. Greške u roditeljstvu su normalne i ono nipošto ne znači da nisi super mama. Jer jesi! A evo i pokazatelja koji će te uvjeriti u to.

Svome si djetetu sigurna luka

Prirodno je težiti najboljemu, posebice u nečemu gdje je uključeno puno ljubavi i brige. Majčinstvo je zapravo najbolji dokaz tomu. Svaka majka želi biti najbolja majka svome djetetu. I već samim tim što to želi i što svaki dan uči nešto novo i gradi sebe i kao ženu i kao majku, a sve za dobrobit svoga djeteta, majka je već najbolja na svijetu.

“Samim tim što svom djetetu želiš najbolje i što se za to maksimalno trudiš, već si super mama.”

Međutim, što uopće znači biti dobra majka? Svaka majka ima svoj tip majčinstva, a u svakom od njih najvažnije je dijete odgajati kao individuu. Dakle, važno je poticati dijete na samostalnost i neovisnost. Naravno, majka će uvijek brinuti, ali najbolje što može učiniti je dati djetetu do znanja da je uvijek tu za njega. Upravo je to jedan od pokazatelja da si super mama. Kada ti dijete dolazi samo po savjet, kada ima otvorenu komunikaciju s tobom i kada vidi tebe kao svoju sigurnu luku, znaj da si zaista najbolja mama na svijetu.

Važno je postaviti granice

U odgajanju samostalnih i neovisnih ljudi ključna je sloboda. Međutim, ti kao kapetanica ipak trebaš postaviti granice. Iako klinci mogu pokazivati otpor prema njima, one su tu jer ih voliš i želiš im samo najbolje. Osim toga, mnoga su istraživanja pokazala kako djeca zapravo vole granice.

Njima rutina – poput ručka u određeno vrijeme ili, još važnije, odlaska na spavanje u određeno vrijeme, kao i mali kućanski zadaci – jako paše. Stoga, ako u tvom odgoju postoje granice unutar kojih se cijela obitelj treba ponašati, znaj da radiš odličan posao kao majka.

Čak je i poželjno katkad pogriješiti

Tijekom roditeljstva, a znaš i sama kad si bila dijete, doći će i do svađa i nesuglasica s djetetom. Tijekom tih situacija nikad se nemoj postavljati sa stavom da si superiornija, pametnija i bolja od svog djeteta. Nekad ćeš i ti pogriješiti. Kada dođe do te situacije, onda priznaj pogrešku i ponudi ispriku. Osim toga, trudi se da više ne radiš tu istu pogrešku.

To je način da se odnos produbi, povjerenje ojača, ali i da tvoje majčinstvo (p)ostane siguran temelj na kojem će se razviti dobra osoba. Dakle, nisi loša majka ako katkad pogriješiš jer upravo je ta pogreška prilika da narasteš i da postaneš još bolja svome djetetu.