Planiranje trudnoće

3 min čitanja

Jednom kad se nađete u ozbiljnoj vezi, u razgovor s partnerom će kad-tad dospjeti tema potomaka. Naravno, najprije je ključno da se partneri slažu oko toga da žele imati djecu, a nakon toga slijede sve druge stavke odluke na taj životni poziv. Jer, koliko god htjeli misliti kako se dogovaranjem i pomnim planiranjem gubi sva romantika onog čina pravljenja djece, to je ipak pravi i najbolji način da zakoračite u svoju budućnost.

Iako vam pri spomenu na planiranje trudnoće odmah na pamet padaju plodni dani i kontracepcija, ne zaboravite da je dobro najprije razgovarati o uvjetima koje imate kao obitelj, te razmisliti o financijskim stavkama, bez obzira koliko to vam to „grubo“ zvučalo.

Plodni dani

No, ipak, ključni dio planiranja trudnoće su plodni dani – još jedna stavka za koju biste mogli reći da nije romantična, ali s obzirom na današnju svakodnevicu, stres, te sve brojnije parove koji se bore s neplodnošću, dobro je znati i pratiti svoje plodne dane. Kako biste izračunali plodne dane, možete koristiti kalkulatore plodnih dana koje možete potražiti na brojnim internetskim stranicama ili pak u obliku sve dostupnijih aplikacija za pametne telefone.

Kako biste odredili kada su vam plodni dani, potrebno je znati trajanje svog menstrualnog ciklusa. Postoje dvije faze ciklusa – ona koja varira, a to je od početka menstrualnog krvarenja, pa do ovulacije, te ona koja uvijek traje uglavnom 14 dana (između 12 i 16), a to je razdoblje od ovulacije do idućeg menstrualnog krvarenja. Dakle, dan ovulacije dobit ćete tako da od dužine ciklusa oduzmete 14 dana – to je dan kada uglavnom nastupa ovulacija.

Plodne dane, odnosno dan ovulacije, možete odrediti i metodom mjerenja bazalne temperature – temperaturu treba mjeriti svakodnevno nakon buđenja, a povišena temperatura od 0,30 stupnjeva ukazuje da će ovulacija nastupiti za dan-dva, a odnose treba planirati dan-dva prije porasta temperature i dan-dva nakon porasta. Možete također koristiti i urinarne testove za određivanje ovulacije koje možete potražiti u ljekarnama.

Sve u svemu, dana kad biste trebali pokušati zanijeti (ili se pak suzdržavati od spolnih odnosa ako ne želite zanijeti) je otprilike sedam tijekom jednog ciklusa. No, kod žena koje imaju neredovite cikluse, plodne dane nije lako odrediti. Pripremite se na to da niti uza sve planiranje i praćenje plodnih dana možda nećete odmah zanijeti, ali isto tako imajte na umu da vam je stres jedan od neprijatelja pri pokušaju zatrudnjivanja, pa ga se tako pokušajte riješiti koliko god možete i opušteno uživajte u pokušajima da zatrudnite.

Kada se trebam zabrinuti?

Većina parova zatrudni tijekom prve godine prakticiranja nezaštićenih spolnih odnosa, a ako vam to ne uspije, bilo bi dobro da se i vi i partner obratite liječniku kako biste provjerili je li sve u redu.

Nije zgorega svakako tijekom razdoblja pokušaja zatrudnjivanja pripaziti da se zdravo hranite, te da vaše tijelo dobiva sve potrebno da bi bilo spremno za trudnoću. Za žene je preporučljivo uzimati folnu kiselinu, i to oko 400 mikrograma dnevno, kako biste pripremili tijelo, ali i omogućili da beba koju ćete začeti bude što zdravija. Folnu kiselinu možemo pronaći u lisnatom povrću, citrusnom voću i grahoricama, ali kod planiranja trudnoće to često nije dovoljno. Ne zaboravite da je dobro vježbati, kako bi vaše tijelo bilo što zdravije, svakako prestanite pušiti i pripazite na unos kofeina.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB