Povezivanje s trbuščićem

3 min čitanja

Vjerojatno i vi, kao brojne buduće majke, na pokrete svoje bebe već i nesvjesno reagirate tapšanjem ili milovanjem trbuha i toplim riječima. To je tako uobičajena gestada o kojoj gotovo i ne razmišljate. Nekako prirodno pretpostavljate da beba može čuti vaš glas i osjetiti vaše milovanje – pa takva komunikacija sve više liči na pravi razgovor.

Ali, je li to istina? DA, istina je!

Ne samo vi, nego i vaše maleno također čuje zvukove oko vas, poput glasa vašeg partnera, člana obitelji ili druge djece.

Još od 15. tjedna vaša beba postaje svjesna vanjskog svijeta.

Od 25. tjedna čak odgovara na zvukove – tako da već možete komunicirati s njom! Svaka beba i svaka trudnoća su drukčije, stoga radite ono što vama djeluje ispravno te slušajte svoje tijelo i svoj trbuščić. Isprobavajte mnoštvo različitih zvukova i načina dodirivanja svog trbuha. Eksperimentiranjem i instinktom otkrit ćete što funkcionira za vas i vašu bebu.

Igra i učenje – vođenje dnevnika trudnoće

Studije su pokazale da je vođenje dnevnika u kojem bilježite svoje misli i osjećaje – uključujući ono što osjećate i tjelesno i emocionalno – izuzetno blagotvorno za buduće mame, a isto tako može biti i prekrasan poklon za vaše dijete jednog dana u budućnosti. Pišući dnevnik lakše ćete izraziti bujicu emocija koja vas preplavljuje, bez obzira radi li se o nadama i snovima ili o strahovima. Sve su te emocije savršeno prirodne. I nemojte brinuti, brojnim je trudnicama puno lakše pisati nego razgovarati o svemu tome s partnerom ili bliskim prijateljima.

Nekoliko savjeta kako započeti:

• Odvojite svaki dan određeno vrijeme i mjesto za pisanje. Možete također snimati svoje misli!

• Nitko drugi to ne treba čitati — to je samo vježba koja će vam pomoći da dovedete u red osjećaje i stanje uma, osobito ako vam je teško otvoriti se drugima.

 Vaš glas

Ton vašeg glasa dok pričate ili pjevate omiljene pjesme pomoći će bebi da vas prepozna kad se rodi. Ustvari, bebe vas čuju tako jasno da će novorođenče čim se rodi pronaći utjehu u vašem glasu.

Glazba

Istraživanje je pokazalo da se vaša beba već od 32. tjedna može sjetiti dijela glazbe koju čuje i osjetiti vaš odgovor na nju, poput kucanja srca ili disanja. Glazba koje se sjećaju može umiriti novorođenčad.

Dodir

Nježno potapšajte ili pogladite trbuh i možda ćete biti nagrađeni ritanjem ili udarcem. Bebe s vremenom postaju sve osjetljivije na pritisak izvana, tako da pred kraj trudnoće čak i naslanjanje knjige na trbuh može izazvati odgovor.

www.pampers.com.hr