Pravilna njega bebina pupka nakon izlaska iz rodilišta

3 min čitanja

To malo stvorenje koje ste toliko dugo čekali napokon je stiglo s vama u vaš dom! No, što sada? Kako ga nahraniti, kako uspavati, što ako ga tako malog i krhkog ozlijedite, što ako ga ne budete mogli umiriti…? Pored svih briga, tu je još i pupak o kojem morate brinuti. Za većinu će vam stvari pomoći – instinkt, ali za pupak vam, ipak, trebaju točne upute.

Nakon što u bolnici prerežu pupčanu vrpcu, zavezat će ju i podvezati pamučnom trakicom ili plastičnom štipaljkom, a na odlasku iz bolnice dat će vam preporuke kako pupak njegovati. U hrvatskim rodilištima preporuke za njegu pupka još se uvijek dosta razlikuju, ali sve je češća preporuka špricati ga antiseptikom, Octeniseptom. Iako se ranije savjetovala njega pupčanog batrljka, odnosno same ranice, alkoholom, hidrogenom ili antibiotskim sprejem/prahom, danas se to ne preporučuje.

Imajte na umu da je pupak novorođenčeta baš kao i bilo koja druga ranica, pa se tako prema njemu i ponašajte. Nakon što ga jednom dnevno pošpricate antiseptikom, pupak omotajte čistom, sterilnom gazom, te pazite da ostatak vremena bude suh.

Odgodite prvo kupanje

Samim time nameće se pitanje kada prvi put okupati malenog goluždravca. Bebu ne treba kupati sve dok pupak ne otpadne, pa ju dotad možete samo prebrisati vlažnom krpicom. Naime, vlaga bi mogla potaknuti infekciju rane oko pupka, a osim toga, bebe nisu prljave, ne brinite, a važno je jedino uvijek dobro očistiti pelensko područje.

Ako baš želite okupati svoju bebu prije nego pupak otpadne, možete to učiniti držeći cijelo vrijeme područje pupka zaštićeno gazom i ne zalijevajući ga vodom. Pripazite da pupak svakako ostane suh.

No, ako se pupak ili gazica kojom je omotan zaprlja urinom ili stolicom, najprije ga dobro očistite vlažnom krpicom, dobro osušite, nanesite antiseptik, te ponovno prekrijte sterilnom gazom.

Što ako ne otpadne?

Pupak bi trebao otpasti između 5. i 15. dana djetetova života. No, ne brinite ako pupak ne otpadne niti nakon više od dva tjedna, jer je to vrlo individualno. Ono što morate pripaziti je da se pupak ne inficira, a to bi se moglo dogoditi ako nije suh i čist. Infekciju ćete prepoznati po crvenilu i otečenom području oko pupka. Dno ranice može biti crveno, a može se pojaviti i gnojni iscjedak uz neugodan miris. U tom slučaju svakako se javite liječniku, ili najprije patronažnoj sestri koja će vas po potrebi uputiti liječniku.

Ako pupak ne otpadne predugo (a to može procijeniti jedino liječnik), liječnik će napraviti lapizaciju, odnosno tretirati inficiranu ranicu srebrnim nitratom. Dijete to neće niti osjetiti, ne brinite. Kad batrljak otpadne, vaša briga o pupku može prestati, a zavezani dio oblikovat će pupak vaše bebe.

Nataša Krstičević – za BIPO KLUB
zamjenica glavne urednice magazina Mama&Beba