10. tjedan trudnoće

Dužina 4 cm
Težina 5 g

Najveća novost ovog razdoblja - preslatki trudnički trbuščić počinje se vidjeti!

Razvoj bebe

  • Organi tvoje bebe poprimaju oblik i počinju funkcionirati
  • Na ultrazvuku je vidljiv kostur i kralježnica
  • Na koži se pojavljuju dlačice

Simptomi trudnoće u 10. tjednu

Čestitke! Dolaskom desetog tjedna prošlo je prvo tromjesečje. To znači da će se intenzivni razvoj bebinih organa sada usporiti, ali to nije glavna vijest. Najveća novost je tvoj trudnički trbuh koji bi se u 10. tjednu trebao početi nazirati. Nije ni čudo, obzirom da je tvoja beba sada veličine vilinskog konjica, što znači da je dugačka oko četiri centimetra, a teži malo više od pet grama. Možda je vrijeme da odeš u šoping po novu odjeću?

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Polako se približava kraj prvog tromjesečja što znači da je faza intenzivne organogeneze, tj. razvoja organa pri kraju.

To znači i da najkritičniji period završava i smanjuje se rizik od pobačaja.

Beba je sada dugačka oko 4 cm, a teži malo više od 5 grama.

Iako je sve tako maleno, organi poprimaju oblik, smještaju se u tijelu i počinju funkcionirati dok se njihov razvoj nastavlja s trudnoćom.

Srce ima četiri komore, dvije pretklijetke i dvije klijetke. Žumanjčana vrećica se smanjuje, a jetra preuzima njezinu funkciju.

Ultrazvučno se prikazuje kostur, jasno se vidi kralježnica ispod tankog sloja kože. Jasno se vidljivi i pokreti u laktu i koljenu dok se razvoj šaka i stopala nastavlja, a počinje se primjećivati i palac, odvojen od drugih prstiju.

Crijeva se i dalje nalaze izvan trbušne šupljine, što je normalna faza koja se zove fiziološka hernijacija. Mozak se intenzivno razvija, a znatno se razvija i uho. Na koži se pojavljuju dlačice.

U ovoj fazi trudnoće počinje izraženija diferencijacija vanjskog spolovila.

TIJELO TRUDNICE

I dalje su prisutne tegobe rane trudnoće poput mučnine i jutarnjeg povraćanja za što je odgovoran hormon trudnoće BHCG koji je sada na vrhuncu.

Njegova funkcija je važna jer on potiče žuto tijelo na proizvodnju progesterona dok posteljica ne preuzme tu funkciju.

Daljnjim opadanjem razine BHCG-a prestaju mučnine i trudnica počinje sve više uživati u trudnoći.

Također, u ovoj se fazi počinju primjećivati promjene na koži kao što su linea nigra, trudničke pjege, promjene pigmentacije bradavica, za što su također odgovorni hormoni čija se razina mijenja zbog trudnoće.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB