16. tjedan trudnoće

Dužina 12 cm
Težina 100 g

Osjećaš "leptiriće u trbuhu"? To je zato što je tvoja beba sada stalno u pokretu.

Razvoj bebe

  • Kosti bebača su sve čvršće, mišići sve veći i jači, a zglobovi sve pokretljiviji
  • Mogući su složeniji pokreti koje mozak sada već kontrolira
  • Kod curica se jajnici spuštaju iz trbušne šupljine u zdjelicu i oni sad imaju nekoliko milijuna jajnih stanica

Simptomi trudnoće u 16. tjednu

U 16. tjednu bebin mozak je razvio dovoljno neurona da preuzme kontrolu nad njenim pokretima. U prijevodu: u ovom tjednu možda već osjetiš bebine prve pokrete. Oni neće biti jaki obzirom da je beba sada velika kao kanarinac, sa svojih dvanaest centimetara i sto grama, ali dobrim vijestima nije kraj tu. Taj super novi mozak bebi omogućava da te čuje i zapamti tvoj glas do rođenja. Nevjerojatno, zar ne? Vrijeme da bebi počneš stalno šaptati “volim pospremati svoju sobu”. Možda se zadrži.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je dugačka oko 12 cm, teška oko 100 grama i pliva u oko 250 ml plodne vode.

Rast je proporcionalan, u svim kostima se sve više nakuplja kalcij tako da su one sve čvršće, mišići sve veći i jači, a zglobovi sve pokretljiviji.

Mozak već kontrolira pokrete pa je i koordinacija bolja. Zbog svega toga mogući su sve složeniji pokreti.

Beba je konstantno u pokretu što vjerojatno još ne osjetite kao pokrete, nego možda kao “leptiriće u trbuhu”, ali se oni mogu vidjeti ultrazvučno.

Na licu su se oči još malo približile, a uške su pozicionirane malo više. Štitnjača polagano počinje funkcionirati. U kostima se, u koštanoj srži, počinju proizvoditi krvne stanice.

Ako čekate curicu, jajnici se spuštaju iz trbušne šupljine u zdjelicu i oni sad imaju nekoliko milijuna jajnih stanica. Lanugo dlačice su svuda po koži, a počinje se stvarati i potkožno masno tkivo.

TIJELO TRUDNICE

Maternica sve više raste i moguće ju je sa sigurnošću napipati u donjem trbuhu, otprilike na pola puta između stidne kosti i pupka. Maternica je inače malen organ koji se, izvan trudnoće, potpuno nalazi u maloj zdjelici.

Sada kako je trudnoća sve veća, maternica sve više raste pa je moguće osjetiti nelagodu zbog rastezanja ligamenata koji maternicu drže vezanu na zid zdjelice.

U ovoj fazi trudnoće trudnica se osjeća dobro, nema simptoma rane trudnoće, a trbuh nije toliko velik da stvara pritisak.

Dojke su sve napetije i polako počinje proizvodnja mlijeka.

S obzirom na to, osjećaj ležanja na trbuhu nije ugodan, odnosno dojkama,  zbog pritiska na njih.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB