19. tjedan trudnoće

Dužina 20 cm
Težina 250 g

Sada ćeš već moći osjetiti pozdrave od svoje bebe u obliku malih udaraca, ali ne brini ako i ne osjetiš, može proći još neko vrijeme do toga.

Razvoj bebe

  • Beba sada može prepoznavati okuse, mirise, čuti zvukove i vidjeti svjetlo
  • Tijelo proporcionalno raste, a svi pokreti postaju složeniji i beba ih postaje svjesna
  • Bubrezi sada intenzivno izlučuju urin

Simptomi trudnoće u 19. tjednu

Uf koliko je ta beba narasla, sada je dugačka dvadeset centimetara, a teška čak dvjesto pedeset grama. Sad je veličine zamorca – i jednako je slatka. Vjerojatno si primijetila i da je tvoj trudnički trbuh sve veći. Ne brini, to je posve normalno jer je uzrokovano trudnoćom, ne čokoladom.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je dugačka gotovo 20 cm, a teška oko 250 grama.

Sva osjetila su u intenzivnom razvoju. Mozak ima mogućnost prepoznavati okuse, mirise, čuti zvukove i vidjeti svjetlo. Mrežnica u oku se razvija.

Tijelo proporcionalno raste, a svi pokreti postaju složeniji i beba ih postaje svjesna, kao i kontrole nad njima.

Koža je prekrivena lanugo dlačicama i pojavljuje se zaštitni sloj verniksa. Bubrezi već intenzivno izlučuju urin koji je važan za proizvodnju plodne vode.

TIJELO TRUDNICE

Kako raste trudnoća, istodobno se povećavaju trbuh i maternica koja je sada gotovo dosegnula razinu pupka. Ovaj intenzivni rast maternice može pratiti i bol u donjem trbuhu, a posljedica je rastezanja ligamenata koji drže maternicu u zdjelici izvan trudnoće.

Na koži lica mogu se pojaviti tamnije pigmentirana područja koja se zovu kloazme, a češće su kod trudnica svjetlije puti. Osim navedenih promjena u pigmentaciji lica iste se promjene mogu pojaviti i na ostalim dijelovima tijela, poglavito bradavicama, stidnici, sredini trbuha…

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB