24. tjedan trudnoće

Dužina 30 cm
Težina 550 - 600 g

Tvoja beba sada već raspoznaje tvoj glas! Nije li to čudesno? A možeš osjetiti još nešto neobično u svome trbuhu jer je tvoja beba naučila novi pokret - štucanje.

Razvoj bebe

  • Mozak je i dalje u intenzivnom razvoju, a nastavljaju se razvijati i okusni pupoljci
  • Počinje razvoj bijelih krvnih stanica
  • Koža poprima sve više pigmenta, a i dlačice sve više rastu

Simptomi trudnoće u 24. tjednu

Tvoja beba sada je težine petsto pedeset do šesto grama, a dužine oko trideset centimetara. Drugim riječima, narasla je do veličine zeca. Nije li to slatko? Još slađe je što ćeš u ovom tjednu početi osjećati nešto neobično — beba je počela štucati. Ono što možda nije toliko slatko su tvoji simptomi, koji sada postaju sve jači. Prošlotjedni savjet da više odmaraš je u ovom tjednu postala obaveza, zato se opusti i uživaj. Imaš vrlo dobar razlog da odgledaš sve serije koje si planirala.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je teška oko 550-600 grama, a dugačka oko 30 centimetara.

Iako su tijelo, udovi i glava proporcionalni i u omjerima novorođenčeta, beba i dalje djeluje mršavo. To je zato što se masno tkivo još uvijek ne taloži u znatnoj količini. Mozak je i dalje u intenzivnom razvoju, a nastavljaju se razvijati i okusni pupoljci.

Beba i dalje guta plodnu vodu koja je važna za razvoj pluća u kojima se bronhalno stablo sve više razgranava.

U ovoj fazi trudnoće počinje razvoj bijelih krvnih stanica koje služe u obrani organizma.

Pojavljuje se novi pokret, a to je štucanje, koje se može primijetiti tijekom ultrazvučnog pregleda, a može se i osjetiti. Koža poprima sve više pigmenta, a rast dlaka se pojačava.

TIJELO TRUDNICE

Na tijelu trudnice nema znatnijih promjena osim rasta maternice i porasta tjelesne mase.

Kako beba pojačano raste, tako i trudnica sve više dobiva na težini.

Otprilike u 24. tjednu trudnoće, ako postoje rizični faktori, ginekolog trudnicu može poslati na selektivni, tzv. screening test na gestacijski dijabetes (trudnička šećerna bolest) – OGTT (oral glucose tolerance test).

To je test kojim se mjeri vrijednost glukoze u krvi natašte te sat-dva nakon konzumacije 75 g glukoze. Patološke vrijednosti upućuju na šećernu bolest pa tada treba pripaziti na prehranu, povećanje tjelesne mase te redovito kontrolirati GUK profil.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB