27. tjedan trudnoće

Dužina 33 - 34 cm
Težina 800 - 850 g

Od svih udaraca, okretanja i pokreta mali gimnastičar je razvio sve jače mišiće! Ovaj tjedan počet će raditi i sve više grimasa, među njima i onu koja će mu biti omiljena u tinejdžerskoj dobi - mrštenje.

Razvoj bebe

  • Beba sisa palac, mršti se i pravi mnoge druge grimase
  • Mozak se razvija i omogućuje sve bolje osjete sluha, dodira
  • Mišići bebe su sve veći, a kosti sve čvršće

Simptomi trudnoće u 27. tjednu

Krajem drugog tromjesečja beba počinje pokazivati znakove moždanih aktivnosti. Ako odeš na ultrazvuk uočit ćeš da je sada velika kao lisica, jer je narasla do osamsto do osamsto pedeset grama težine i trideset tri ili trideset četiri centimetara dužine. a ako imaš sreće beba će se za ovo fotografiranje – mrštiti. Tako je, jedna od prvih stvari koju beba počinje raditi sa svojim novorazvijenim mozgom su iste one grimase koje će raditi godinama poslije kada joj kažeš da ne može van dok ne napiše zadaću.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba ima oko 800-850 grama, a dugačka je 33-34 centimetra.

Počinje se sve više debljati, mišići su sve veći, a kosti sve čvršće. Svi organi rastu i postaju spremniji za život. Beba sisa palac, mršti se i pravi mnoge druge grimase.

I dalje guta plodnu vodu koja je važna za razvoj probavnog sustava te razvoj i ekspanziju pluća. Oči se otvaraju i zatvaraju, a mozak, koji se i dalje razvija, omogućuje bolje osjete sluha, dodira…  Povremeno trudnica može osjetiti  bebino štucanje koje ju izbaci iz uobičajenog ritma, a pokreti disanja se mogu vidjeti ultrazvučno.

TIJELO TRUDNICE

Trudnica primjećuje da joj trbuh sve više raste, što pridonosi pojačavanju raznih trudničkih simptoma, npr. bolova u mišićima nogu, pritiska u donjem trbuhu, pritiska na mjehur, bolova u leđima… Noge su otečenije nego prije zbog sve većeg pritiska na krvne žile te povećanoga cirkulirajućeg volumena.

Treba pripaziti, držati noge na povišenom, paziti na pravilnu prehranu te dovoljan unos vode i minerala. Ako se osjete grčevi u nogama, vjerojatno bi moglo pomoći uzimanje magnezija, 300 mg dnevno, jer on stabilizira membranu stanice smanjujući tako grčeve.

Na kraju drugog tromjesečja sve je intenzivniji rast bebe pa i trudničina trbuha.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB