3. tjedan trudnoće

Dužina 0 cm
Težina 0 g

Tvoja je beba u ovom trenutku veličine sjemenke vanilije.

Simptomi trudnoće u 3. tjednu

Treći tjedan je posljednji u kojem još ne možemo biti 100% sigurni oko trudnoće, ali neki znakovi će se početi pojavljivati. Moguće je da ćeš početi osjećati mučninu ili da preskočiš menstrualni ciklus. Iako nisu potpuno pouzdani, sad možeš iskoristiti neki od testova i očekivati rezultate. Ako u ovoj ranoj fazi želiš sigurno doznati jesi li trudna, krvni test je daleko najpouzdaniji.

Što kažu stručnjaci?

Sada je vrijeme oplodnje.

Zrela jajna stanica, najčešće samo jedna, otpušta se iz jajnika u trbušnu šupljinu gdje će ju fimbrije jajovoda uvući u unutrašnjost odakle počinje njezin put prema materištu. Ako su otpuštene dvije jajne stanice, postoji mogućnost za dvojajčane blizance budu li obje oplođene. 

U ampularnom dijelu jajovoda najčešće se događa oplodnja, tj. spajanje jajne stanice i spermija. 

Oko 50 milijuna spermija dolazi do jajne stanice, a samo je jedan odgovoran za uspješnu oplodnju.

Nakon što spermij uđe u jajnu stanicu, to izaziva kemijsku reakciju nakon čega se mijenja njezina ovojnica i tako onemogućuje ulazak više spermija. Nakon ulaska spermij otpušta tijelo i rep, a glava koja sadržava genski materijal, haploidan broj kromosoma (23) spaja se s jezgrom jajne stanice u kojoj je također haploidan broj kromosoma pa spajanjem nastaje 46 kromosoma, koliko čovjek ukupno ima. Ako spermij nosi Y-kromosom, dijete će biti muško, a ako nosi X-kromosom, spajanjem s X-kromosomom iz jajne stanice dijete će biti žensko. Tako oplođena jajna stanica kratko miruje i zatim se počinje dijeliti mitotičkom diobom pa se broj stanica progresivno umnožava 1 u 2, 2 u 4, 4 u 8, 8 u 16 itd., tj. od oplođene jajne stanice zigote preko morule do blastociste koja će se implantirati (ugnijezditi). Ako se tijekom te diobe zametak podijeli, nastat će jednojajčani blizanci. Nakon 5 do 7 dana blastocista dolazi u materište gdje će se ugnijezditi u endometrij pri čemu može doći do blagoga krvarenja.

Na jajniku, u području  Graafova folikula, tj. onoga iz kojeg se dogodila ovulacija, nastaje žuto tijelo. Ono je zaslužno za proizvodnju hormona progesterona, dominantnoga hormona u trudnoći dok posteljica ne preuzme tu funkciju. Pod utjecajem progesterona dolazi i do promjena na sluznici maternice kako bi bila prijemčivija za blastocistu.

Milan Pavlović, dr.med
za BIPO KLUB