30. tjedan trudnoće

Dužina 39 cm
Težina 1200 - 1400 g

Na ultrazvuku ćeš ovaj tjedan možda vidjeti presladak prizor - budući da su ruke bebe sada potpuno formirane, a i nokti rastu, možda ćeš je uhvatiti kako se hvata za nožice.

Razvoj bebe

  • Mozak se i dalje razvija
  • Beba postaje sve bucmastija
  • Oči se povremeno otvaraju
  • Pokreti disanja omogućuju ulazak plodne vode u pluća

Simptomi trudnoće u 30. tjednu

U 30. tjednu beba je teška između tisuću dvjesto i tisuću četiristo grama, a dugačka trideset devet centimetara. Dakle, veličine je čudnovatog kljunaša, što je prikladno, jer se događaju prava mala čuda. Beba dobiva sloj potkožnog masnog tkiva koji joj daje onaj neodoljivi bucmasti oblik. Osim toga, beba počinje otvarati oči i gledati. Trenutno nema puno toga za vidjeti, ali uskoro će te oči koristiti da prvi put pogleda i upozna svoju mamu.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je teška oko 1200-1400 grama, a dugačka 39 centimetara.

Nagomilavanjem potkožnoga masnog tkiva postaje sve bucmastija i sve više sliči novorođenčetu. Mozak se i dalje razvija, glava raste i sada je promjera oko 8 centimetara, što je samo oko centimetar i pol manje od promjera pri porođaju. Oči se povremeno otvaraju, što je bitno za razvoj vida. Pokreti disanja omogućuju ulazak plodne vode u pluća, a to je važno za njihov razvoj.

Surfaktant koji oblaže alveole sve je zreliji i ima ga sve više.

Trenutačno ima relativno dovoljno plodne vode u odnosu na veličinu bebe tako da ona ima dovoljno mjesta za sve svoje pokrete koje trudnica normalno osjeća.

TIJELO TRUDNICE

Vrh maternice se nalazi oko 10 centimetara iznad razine pupka. Trbuh je sve veći i to se osjeća.

Pritisak na okolne organe dovodi do problema s probavom.

Zglobovi sve više otiču pa noge treba dizati na povišeno. Zbog pritiska maternice na velike krvne žile u ležećem položaju moguć je pad tlaka pa treba izbjegavati ležanje na leđima – lijevi bok je mnogo bolja opcija.

BH kontrakcije postaju redovite, ali one ne bi trebale izazivati probleme.

U ovoj fazi trudnoće može se pojaviti nesanica.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB