31. tjedan trudnoće

Dužina 40 cm
Težina 1,5 kg

Želiš probuditi malu spavalicu? Jedi ili popij nešto slatko.

Razvoj bebe

  • Beba sve više raste i jača
  • Pokreti su intenzivniji i jače ćeš ih osjetiti
  • Ruke i noge se popunjavaju nakupljanjem masnih zaliha - tako je, postajemo bucmasti

Simptomi trudnoće u 31. tjednu

Negdje oko trideset prvog tjedna beba ima oko kilogram i pol i četrdesetak centimetara. Velika je kao vidra, ali to će trajati kratko – od sada pa do termina njena veličina će se udvostručiti. U ovoj fazi dodatno se razvijaju kosti i mišići, te beba do kraja razvija svih 5 osjetila. Možda čak i čuje glasnu glazbu – da, sad je vrijeme da joj usadiš dobar glazbeni ukus.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba ima oko 1500 grama, a dugačka je oko 40 centimetara.

Od sada do termina udvostručit će težinu.

Kosti rastu i postaju sve čvršće, tj. okoštavaju se, a mišići postaju sve razvijeniji. Beba sve više raste i jača. Pokreti su intenzivniji i trudnica ih sve jače osjeti.

Postoje studije koje dokazuju da beba može reagirati na glasnu glazbu promjenom frekvencije rada srca i određenim pokretima.

Ruke i noge se popunjavaju nakupljanjem masnih zaliha.

Pluća se razvijaju, ali sve je više surfaktanta tako da će uskoro biti spremna za disanje ako dođe do prijevremenog porođaja.

TIJELO TRUDNICE

Na tijelu trudnice nema znatnijih promjena osim rasta maternice što uzrokuje trenutačne trudničke tegobe.

Beba je sve veća i razvijenija, ali ima dovoljno mjesta tako da se mogu osjetiti sve njezine akrobacije i udarci zbog kojih će vjerojatno biti teško zaspati. Maternica i dalje ima BH kontrakcije koje se osjete i nisu opasne.

U slučaju da postanu bolne i česte, svakih 5 minuta te ako se pojavi iscjedak s primjesama krvi, obavezno se treba javiti ginekologu.

Grudi mogu postati veće pa je vrijeme za veći grudnjak.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB