34. tjedan trudnoće

Dužina 43 cm
Težina 2000 - 2200 g

Tvoj bebač već surađuje s tobom i radi na rasporedu spavanja: zatvara oči kada drijema i otvara ih kad je budan, što mu pomaže da dobije raspored spavanja.

Razvoj bebe

  • Tijelo bebe samo kontrolira temperaturu
  • Beba može čuti, vidjeti i već ima svoj bioritam, faze sna i budnosti
  • Beba je praktički spremna za život u vanjskom svijetu

Simptomi trudnoće u 34. tjednu

Ovaj tjedan beba raste do veličine kuoke, poznate kao najveselije životinje. I beba se veseli porodu, jer od trideset četvrtog tjedna bebini organski sustavi su dovoljno razvijeni za porod. I dalje je dugačka oko četrdeset tri centimetra, ali sada teži preko dva kilograma. Ipak, idealno će proći još par tjedana kako bi se beba sretno i sigurno razvila do kraja. Dobra vijest za tebe je da od trideset četvrtog tjedna trudnoće imaš pravo na četrdeset pet dana bolovanja od planiranog termina. Također, dvadeset osam dana prije termina počinje tvoje obavezno bolovanje kako bi se pripremila. Uzbuđena?

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je teška oko 2000-2200 grama, a dugačka 43 centimetra.

Svi organski sustavi su razvijeni. Može se reći da je beba spremna za život u pravom svijetu.

Iako pluća nisu u potpunosti završila razvoj, rijetko se bilježe značajne komplikacije kod djece rođene u 34. tjednu. Mozak se i dalje razvija, tijelo bebe samo kontrolira temperaturu, beba može čuti, vidjeti i već ima svoj bioritam, faze sna i budnosti, kada se pomiče na sve strane.

Nakupljanje masnog tkiva i dalje napreduje pa je beba sve bucmastija.

Razdoblje od 34. do 37. tjedna računa se kao vrijeme kasnoga prijevremenog porođaja i ako do njega i dođe, ne bilježe se značajne komplikacije prilikom bebine prilagodbe na život izvan maternice.

TIJELO TRUDNICE

Trudnica osjeća umor, a teško joj je i spavati.

Ne nalazi lako položaj za spavanje iz više razloga:

  • velik trbuh mijenja težište tijela pritišćući okolne organe
  • prisutni su problemi sa žgaravicom
  • udah je plitak

Zbog bebine glavice, koja se vjerojatno nalazi u zdjelici, učestalo je mokrenje zbog pritiska na mokraćni mjehur. Vrtoglavice su i dalje moguće zbog kompresije velikih krvnih žila pa bi trebalo pokušati ležati na lijevom boku.

Od 34. tjedna trudnica ima zakonsko pravo na trudničko bolovanje koje traje 45 dana do očekivanog termina porođaja, a obavezno bolovanje je 28 dana prije termina.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB