35. tjedan trudnoće

Dužina 44 cm
Težina 2,5 kg

Na izlasku iz kuće već kalkuliraš gdje ćeš ići ako budeš morala na wc? Tvoja je beba sada već velika i stvara pritisak na mjehur, ali nemoj zaboraviti unatoč tome unositi dovoljno tekućine.

Simptomi trudnoće u 35. tjednu

U trideset petom tjednu trudnoće ćeš primijetiti da čak i po trudničkim standardima često posjećuješ zahod. Kako i ne bi, kad je tvoja beba sada veličine mladunčeta lava. Dugačka je četrdeset četiri centimetra, a teži dva i pol kilograma. Zbog toga stvara pritisak na tvoj mjehur, no to nije razlog da smanjiš količine vode koje piješ. Zapravo, slobodno ih povećaj. Zapamti da piješ i jedeš za dvoje, a tvoja beba je sada prilično velika i jaka. Baš kao pravi mali lav.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je teška oko 2500 grama, a dugačka 44 centimetra.

Svi organski sustavi gotovo su u potpunosti zreli tako da beba zadnje tjedne trudnoće koristi za debljanje. Kosti i dalje rastu postajući sve gušće i čvršće, mišići su veći i prekriveni sve većim slojem masnog tkiva koje će služiti za termoregulaciju.

Beba dobiva oko 200 grama tjedno, a veličinom ispunjava gotovo čitavu maternicu.

Ako se nalazi uzdužno, tj. tako da su joj leđa u istoj osi kao i duga os maternice, a glavica je dolje, velika je šansa da će tako ostati do porođaja.

TIJELO TRUDNICE

Maternica ispunjava gotovo cijelu trbušnu šupljinu, a doseže do rebrenih lukova. Pritisak na probavne organe je sve veći.

Dojke su sve spremnije za proizvodnju mlijeka i izlučuju kolostrum.

Sve se više zadržava tekućina, zglobovi su sve otečeniji, mogu se pojaviti proširene vene i hemeroidi.

Sada je vrijeme za početak masaže međice kako bi bila elastičnija pri porođaju te da bi se smanjila vjerojatnost za epiziotomiju.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB