4. tjedan trudnoće

Dužina 0 cm
Težina 0 g

Što se događa ovaj tjedan? Vrlo važne promjene: ovim razdobljem počinje faza u kojoj se razvijaju svi organski sustavi bebe.

Simptomi trudnoće u 4. tjednu

Ovo je tjedan u kojem si saznala da si trudna ako si se testirala odmah nakon što si preskočila menstruaciju. Ako je tvoj test pozitivan — čestitke! Tvoja beba se počinje formirati i u ovom tjednu poprima mikroskopsku razinu. Zato ćeš možda osjetiti i prve simptome trudnoće. Očekuju te vrtoglavica i mučnina, ali i veselje i uzbuđenje koje prve vijesti o trudnoći donose.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

U četvrtom tjednu trudnoće plod je velik poput sjemenke maka.

Ugnježđuje se u maternicu i počinje faza intenzivne organogeneze koja traje do kraja embrionalne faze, tj. do kraja 10. tjedna. Tijekom implantacije moguće je oskudno krvarenje koje se javlja oko vremena očekivane menstruacije pa budite oprezni da vas to ne zbuni. Posteljica (placenta) nastaje polaganom implantacijom, tj. prodorom stanica u maternicu gdje se razvijaju lakune koje će služiti za izmjenu hranjivih tvari i plinova (kisik, CO2).

Unutar maternice nalazi se gestacijska vrećica u kojoj su plodna voda, plod i žumanjčana vrećica koja služi za prehranu embrija dok placenta ne preuzme tu funkciju, ali i za proizvodnju crvenih krvnih stanica dok se ne razviju pojedini organi koji imaju hematogenu funkciju.

Tim razdobljem počinje faza u kojoj se razvijaju svi organski sustavi (probavni, živčani, kardiovaskularni…).

 Zbog tog intenzivnog razvoja organa to je razdoblje najosjetljivije pa je potreban osobit oprez kako bi se izbjegli mogući štetni i teratogeni čimbenici koji bi mogli utjecati na razvoj.

Embrij sada ima dva sloja, epiblast i hipoblast, iz kojih će se razviti svi organski sustavi.

TIJELO TRUDNICE

Na tijelu nema većih promjena jer se još ne događaju nikakve znatnije promjene hormonskog statusa ni organske promjene koje bi bile vidljive.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB