40. tjedan trudnoće

Dužina 51 cm
Težina 3,5 kg

Očekuješ da će porod biti ovaj tjedan, ali ne brini ako se tvoja beba odluči još malo zadržati. Mnoge prve bebe kasne i bit će vrijedno svakog čekanja - obećajemo!

Razvoj bebe

  • Organski sustavi zreli su i spremni za porođaj
  • Kosti glave nisu u potpunosti srasle što olakšava porođaj
  • Posteljica je i dalje organ koji hrani bebu

Simptomi trudnoće u 40. tjednu

Evo nas! Četrdeseti tjedan je kad se računa da će beba doći na svijet. To ne znači da je beba prestala rasti. Ako je dobila vremena doći do četrdesetog tjedna, onda ga je itekako iskoristila i sada je veličine crvene pande. Teška je otprilike tri tisuće petsto grama, a dugačka oko pedeset i jedan centimetar. Ako si u ovom tjednu nervozna — to je posve normalno. Probaj se opustiti uz znanje da ako si došla do ovog tjedna bez ikakvih problema i porod će proći sjajno. Ostalo je samo jedno pitanje: Jesi li pripremila ime?

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

Beba je teška oko 3500 grama, a dugačka oko 51 centimetar.

Varijacije u težini i dužini su u terminu velike.

Postoje posebne tablice s pomoću kojih se provjerava je li beba uredne porođajne težine (eutrof), male porođajne težine (hipotrof) i velike porođajne težine (hipertrof).

Organski sustavi zreli su i spremni za porođaj. Kosti glave nisu u potpunosti srasle, što je važno za vaginalni porođaj kako bi se mogle preklapati tijekom prolaska kroz porođajni kanal i tako olakšati porođaj.

Posteljica je i dalje organ koji hrani bebu, tj. dovodi sve važne hranjive tvari i služi za izmjenu plinova. To je jedini organ u tijelu koji ima funkciju 40-ak tjedana.

TIJELO TRUDNICE

Zbog toga što je u terminu, trudnica postaje nervozna. Iščekuje početak porođaja.

Prema nekim statistikama, manje od 5% žena rađa točno na dan termina porođaja, koji je prema matematičkoj računici 40 tjedana od prvog dana zadnje menstruacije, a to je i aritmetička sredina svih gestacijskih dobi spontanih porođaja, tj. pola žena rodi točno do datuma termina, a druga polovica nakon tog datuma. U toj su računici samo spontani jednoplodni porođaji, znači bez induciranih porođaja iz bilo kojeg razloga.

Na tijelu nema znatnijih promjena u odnosu na protekli tjedan. Trbuh je velik, pritisak u zdjelici je sve veći, dijelom zbog rasta bebe, a dijelom zbog spuštanja još niže u zdjelicu.

U ovoj fazi pregledi postaju sve češći, liječnik gleda ginekološki nalaz, tj. stanje na vratu maternice, snima se CTG, a povremeno se ultrazvučno gleda biofizikalni profil bebe i količina plodne vode.

Trudnica treba pratiti bebine pokrete koji su sada nešto slabijeg intenziteta jer beba nema mjesta za razne akrobacije, ali jednako su učestali.

Ako počnu trudovi ili počne otjecati plodna voda, potrebno je javiti se u bolnicu.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB