6. tjedan trudnoće

Dužina 0,33 cm
Težina 0,82 g

Nasmiješi se! Lice tvog malog čuda poprima svoj oblik ovog tjedna, a obrazi, brada i čeljusti počinju se formirati. Sada se već mogu čuti i otkucaji srca tvoje bebe.

Razvoj bebe

  • U ovoj fazi se intenzivno razvijaju svi organski sustavi
  • Srce kuca ujednačenom frekvencijom od oko 150 otkucaja u minuti
  • Počinje razvoj mozga i mišića
  • Lice se formira i počinju se razvijati oči, usta i uši

Simptomi trudnoće u 6. tjednu

Beba počinje raditi na svom razvoju, što ćeš u sedmom tjednu trudnoće početi osjećati. Zbog toga će klasični simptomi PMS-a doći do jačeg izražaja, no bez brige. Razlog tome je što je beba marljiva kao pčela — u ovom je tjednu i velika kao pčela, no već u idućem će biti dvostruko veća.

Što kažu stručnjaci?

RAZVOJ BEBE

U šestom tjednu trudnoće beba je manja od pola centimetra i mijenja oblik iz diskoidnog u oblik kifle ili slova C.

U ovoj fazi trudnoće intenzivno se razvijaju svi organski sustavi iz sva tri zametna listića pa je važno izbjegavati sve moguće toksine ili lijekove koji bi mogli biti štetni.

Srce već kuca ujednačenom frekvencijom od oko 150 otkucaja u minuti, što je otprilike duplo brže od vašeg pulsa, a formira se i krvotok.

Neuralna cijev se zatvara, počinje razvoj mozga, a oko neuralne cijevi počinju se razvijati mišići.

Na glavi se počinju razvijati oči, usta i uši, što znači da se nazire lice. Iz tijela izrastaju mali pupoljci koji su osnova za razvoj nogu i ruku.

TIJELO TRUDNICE

Iako je trudnoća još “mala” – volumen gestacijske vrećice, u kojoj se nalaze embrij i žumanjčana vrećica, manji je od nekoliko milimetara i maternica se tek neznatno uvećala – trudnica može početi osjećati povremene promjene raspoloženja.

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB