Prehrana u trudnoći

3 min čitanja

Trudnoća je razdoblje kada čak i ako do sada niste, trebate početi voditi računa o prehrani. Pod time se misli na to da dnevni prehrambeni unos treba imati ‘glavu i rep’ kako bismo znali što i koliko jedemo. Česta je zabluda da bi se trebao povećati unos hrane jer bi ona sada trebala osigurati energiju za dvije osobe. Ključ zdrave i odgovarajuće prehrane trudnice kao i svake osobe leži u raznovrsnosti prehrambenih namirnica te njihovoj kvaliteti s obzirom na podrijetlo.

Sve namirnice lako se mogu podijeliti u četiri glavne skupine: voće i povrće, bilo svježe, smrznuto, termički obrađeno ili u obliku sokova kao glavni izvor vitamina i minerala; ugljikohidrate kao glavni izvor energije poput krumpira, riže ili tjestenine u cjelovitim oblicima zbog jednostavnosti probave te na kraju hranu bogatu bjelančevinama bilo kojeg podrijetla: riba, meso ili mliječni proizvodi.

Količina hrane ovisit će često o vašem apetitu, pogotovo u prvih nekoliko tjedana kada će on naglo pasti te će inače često konzumirana hrana postati neprivlačna pa čak i bezukusna. Sredinom trudnoće apetit će se uravnotežiti, čime će se ujedno posložiti i kalorijski unos sličan onome prije trudnoće. Zadnjih mjeseci često dolazi do povećane potrebe za hranom koju je tada poželjno unositi u manjim i češćim obrocima kako bi se izbjegle probavne smetnje ili osjećaj pretrpanosti.

Ne smijemo zaboraviti da uz kalorijski unos trebamo pripaziti i na vitaminizaciju. Na liječničkom pregledu krvna slika pokazuje stanje vašeg organizma pa od liječnika koji prati vašu trudnoću dobivate sve potrebne informacije o dodatnom unosu vitamina. Preporučljivo je uzimati folnu kiselinu te vitamin D kao dva glavna dodatka prehrani. Ako je razina željeza u krvi niska, to se lako nadoknadi povećanim unosom hrane bogate željezom kao što je crveno meso, lisnato povrće ili jaja.  Često se željezo iz žitarica i povrća teže apsorbira, što se može poboljšati dodatnim unosom vitamina C. Idealan i najjednostavniji nadomjestak jesu multivitamini koji sadržavaju folnu kiselinu, vitamin D, željezo, kalcij, vitamin B6 i B12 te cink i vitamin E. Također bi trebalo izbjegavati unošenje vitamina A životinjskog podrijetla koji u većoj količini postaje toksičan.

Od prehrambenih namirnica, koje bismo trebali izbjegavati, treba spomenuti sireve s plijesni, iznutrice poput jetre i jetrenih proizvoda, sirove školjke te sirovo ili meso u obliku pašteta zbog pojačane mogućnosti razvoja bakterija. Alkohol se mora izbaciti pri samoj spoznaji o trudnoći, dok bi kavu i kofeinske pripravke trebalo svesti na maksimalno jednu šlicu dnevno.

Vedran Ćosić

za BIPO KLUB

www.taja.hr