Prelazak na obiteljsku prehranu od prve do treće godine

2 min čitanja

Vaše je malo dijete sve samostalnije, razvija se i tjelesno i emocionalno, no  često odbija hranu koju im ponudite žlicom i žele jesti sami. Time pokazuju svoju samostalnost.

Vrlo je važno da potičete samostalno hranjenje, iako će u početku dio obroka završiti na podbratku ili podu, a ne u djetetovim ustima. Rješenje je jednostavno – pri obroku imajte dvije žlice, jednom neka se dijete samo hrani, a s drugom mu pomažite. Tako ćete biti sigurni da će veći dio obroka zaista završiti u djetetovim ustima.

Nakon navršene prve godine života, postupno se prelazi na obiteljsku prehranu. Između prve i druge godine života dijete shvaća ponuđenu hranu koju jedu ostali članovi obitelji kao znak  pripadnosti.

Zapamtite da mala djeca prihvaćaju ono što činimo, a ne ono što govorimo.

Promjene u djetetovu razvoju vide se također i u promjeni navika i ponašanja za stolom. Samostalno dijete može samo odstupiti od stola i jasno nam pokazati što voli, a što ne. Zato postavite jasne granice što ćete prihvatiti, odnosno podržavati pri hranjenju, a što ne voli. Time ćete malome djetetu pomoći u razvijanju samosvijesti i trenutak nesigurnosti promijeniti u trenutak lijepih doživljaja i spoznaja.

Važno je da ustrajete pri redovitim obrocima i ujedno poštujete djetetov apetit. Mala bi djeca trebala imati tri glavna obroka dnevno te između dva do tri manja međuobroka. Ako na tanjuru ostane nešto hrane, ne uznemiravajte se, dijete pojede onoliko koliko mu treba da zadovolji glad. Pohvalite ga zbog onog što je pojeo, a nemojte ga prisiljavati da pojede sve.

Ako je vaše dojenče iz djeteta s dobrim apetitom postalo izbirljivo dijete smanjenog apetita, važno je samo da ustrajete u redovitim obrocima.

Ako dijete ne pojede ponuđeni obrok ili ga djelomično pojede, ne prisiljavajte ga već nakon sat vremena s novim obrokom, već mirno sačekajte sljedeći. Između obroka pazite da ne popije veće količine tekućine koja bi napunila njegov želudac i utjecala na sljedeći obrok. Pa i ako opet odbije obrok, ne pripremajte mu drugu vrstu hrane, već pričekajte sljedeći obrok do kada će sigurno ogladnjeti.

www.frutek.si/hr