PRENATALNO VJEŽBANJE – Smijem li vježbati, kada i kako?

2 min čitanja

Kada govorimo o trudnoći, možemo sa sigurnošću reći da je to najposebnije razdoblje u životu svake žene. Upravo tada i vježbanje ima drugačiju, posebnu notu. Tjelovježba ponekad izaziva i strah ako osoba nije bila fizički aktivna prije trudnoće te nema uvida u pozitivne učinke i osjećaj zadovoljstva kroz pojačano izlučivanje pojedinih hormona.

Ključni preduvjet početka tjelovježbe jest savjetovanje s liječnikom koji prati vašu trudnoću. Ako je sve u redu i trudnoća je „uredna, ne postoji liječnik koji vam i sam neće ne samo savjetovati, već i inzistirati na tome da započnete s određenim oblicima tjelovježbe.

Nakon što su obavljeni prvi pregledi i zadovoljeni uvjeti koje smo prije naveli, odabirete aktivnosti. To će ovisiti o više faktora: o afinitetima prema aktivnostima kojima ste se i do sada bavili, sportu koji ste rekreativno trenirali ili aktivnostima koje vam, s obzirom na vaše funkcionalne i motoričke sposobnosti, najviše odgovaraju.

Bez obzira na odabir, započele ste ulagati ne samo u vlastito, već i u zdravlje vama sada najvažnije osobe. U isto vrijeme olakšavate si to razdoblje jer sprječavate nakupljanje prekomjerne tjelesne mase i ostale teškoće u osnovnoj lokomociji.

Vedran Ćosić
za BIPO KLUB

www.taja.hr