Pretilost kod djece

4 min čitanja

Svaki roditelj trebao bi znati da djeca nisu odgovorna za vlastiti život i vlastite životne navike. Mališani žive onako kako ih naučimo pa je upravo zbog toga jako bitno postaviti im i pravilne prehrambene navike. Navike zahvaljujući kojima možemo odrediti hoće li dijete imati normalnu tjelesnu težinu, biti pothranjeno ili pak pretilo.

Naravno, u svemu tome postoji i ona genetska komponenta, ali na tjelesnu težinu ipak, može se utjecati pravilnim izborima i dobrim navikama.

Unatoč tome pretilost je jedan od najvećih zdravstvenih problema u dječjoj dobi, s kojom se bore roditelji današnjice. Brz život, brza hrana, hormoni u namirnicama, dali su svoj doprinos sadašnjici. Mališani se, kao i njihovi roditelji, manje kreću i više sjede pred televizijom i računalima; manje spavaju, provode manje vremena u prirodi…

Iako izgledaju neodoljivo, bucmasti mališani baš kao i pretile odrasle osobe, u opasnosti su od cijele lepeze bolesti koje ih vrebaju. Naime, debljina je sustavna bolest, bolest cjelokupnog organizma, poremećaj metabolizma koji zahvaća krvožilni i moždanožilni, endokrini i sustav za pokretanje.

Debljina je bolest upalnog karaktera, koja u neliječenom obliku rezultira ostalim metaboličkim bolestima kao što su šećerna bolest (dijabetes), ili pak povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi ili kombinacijom svega spomenutog (metabolički sindrom). Da ne govorimo o bolestima kostiju, ili o psihičkim stanjima s kojima se nose pretila djeca izložena kritici i izrugivanju vršnjaka i okoline. Zastrašujući je podatak da debljina, ako se s njom borimo od djetinjstva, očekivani životni vijek skraćuje do čak dvadeset godina. Dakle, debljinu u dječjoj dobi nikako ne smijemo olako shvatiti. Posebice što su najkritičnija, ugrožena skupina, djeca na prijelazu iz vrtićke u predškolsku i školsku dob, što će reći da je debljina tihi ubojica koji vreba još od najranije dobi.

Kako se boriti s debljinom?

Prečesto ne možemo utjecati na namirnice koje naša djeca konzumiraju izvan obiteljskog doma.

Kako u Hrvatskoj još uvijek nema jedinstvenog sustava prehrane u školama koji djeci nudi zdrave obroke u svakom dijelu dana, roditelji moraju inzistirati na zdravim navikama kod kuće. Zato je preventiva od najranije dobi, izrazito važna.

Naučite svoju djecu da manje igraju kompjuterske igrice, da više šetaju po parku, obližnjoj planini ili pak po gradskom asfaltu. Nadalje, pokušajte djecu ne nagrađivati slatkišima i ne davati im zaslađene sokove. Neki od vas mislit će da pretjerujemo i promoviramo “new age” metode odgoja, no nije istina. Dječji mozak neke će okuse i namirnice zabilježiti trajno pa kasnije neće moći odoljeti keksima, čokoladama, parizerima, paštetama. Suprotno tome, ako se dijete na ovu hranu ne navikava i kod kuće, u drugom okruženju i u kasnijoj dob izabrat će zdravije alternative obroka umjesto ovih nezdravih, što će se reflektirati na njegov izgled, navike i zdravlje u starijoj dobi. A tko ne želi ulagati u budućnost vlastitog djeteta?

Ako ste zakasnili s preventivom i vaše dijete već bije bitku s tjelesnom težinom, u tu borbu uključite i stručnjake.

Prije točno dvije godine Zavod za endokrinologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb otvorio je bolnicu za pretilu djecu u kojoj se na sedmodnevno, dnevno liječenje upućuju djeca koja su prošla pregled u ambulanti za pretilu djecu.

U ovoj bolnici osim članova obitelji, djeci pomažu pedijatri endokrinolozi, medicinske sestre, psiholozi, nutricionisti i fizioterapeuti. O pravilnoj prehrani, o važnosti redovite tjelesne aktivnosti djeci i članovima njihove obitelji govori se svakoga mjeseca, tijekom šest mjeseci. A kasnije svaka dva mjeseca, do kraja dvogodišnjeg programa.

Ako svoj problem (jer debljina je problem cijele obitelji) ne želite “voditi” u institucije, postoji niz privatnih nutricionista, trenera, psihologa koji bi vam mogli pomoći da svoje dijete izvedete na put zdravlja.

Ponešto možete učiniti i kod kuće, gdje svojem mališanu možete osigurati dovoljno sna, povećati unos zdravih grickalica, ukloniti čipseve, čokolade iz njegova vidokruga. Kroz tjedan mu (ali i vama!) povećajte unos svježih obroka, reducirajte odlaske u fast food, ugasite TV, izvedite dijete u park ili na igralište. Sve zdrave navike koje “poklonite” svojem mališanu, pozitivno će se odraziti i na vaše zdravlje. Pa zato čim prije prionite na posao, jer zdravlje obitelji ne smije se držati na “stand by”!

Vesna Petrović – za BIPO KLUB