Previjanje muških beba ili kako položiti pišu u peleni?

3 min čitanja

Mame dječaka znaju da je mijenjanje pelena ponekad pravi izazov. Taman kad mama skine pelenicu, dječačić se sjeti da bi mogao piškiti pa “počasti” mamu mlazom kojim pošprica sve oko sebe, uključujući i mamu. Ova situacija može se spriječiti tako da vlažnu maramicu neko vrijeme držite preko spolnog organa i date mališanu vremena da obavi svoje u naletu malo hladnijeg zraka koji potakne mokrenje.

No previjanje muških beba nije izazov samo zbog ovakvih “nezgodica”. Odmah nakon poroda, patronažna sestra podučit će mamu kako previti dječačića, odnosno kako mu položiti pišu unutar pelene.

Problem je u tome što će neke patronažne sestre reći da se piša stavlja prema gore, a neke da se stavlja prema dolje. Odnosno, savjetovat će da se piša svakako do ispadanja pupkovine i zacijeljenja krastice polaže prema dolje kako urin ne bi namočio i inficirao to područje, a nakon toga će neke sestre savjetovati položaj gore, a neke dolje.

Pa kako onda postupiti?

Ne postoji nikakav znanstveno utvrđeni dokaz da je bilo koja metoda bolja ili zdravstveno ispravnija. Kada su se koristile platnene pelene, testisi i penis bebe bio je čvrsto pritisnut tkaninom i prevladavalo je pravilo da se genitalije uvijek stavljaju prema gore. Imalo je to veze i s oteknućem testisa. Naime, novorođene bebe mogu se roditi s testisima u kojima je tekućina nakupljena u skrotumu (kožici koja obavija testise). Oteklina bi trebala splasnuti unutar dva mjeseca po rođenju. Još jedan razlog zbog kojeg se penis stavljao prema gore, da se ne “lomi” ukoliko se ima tendeciju podići, a za to u čvrsto stegnutoj gazi nije bilo mjesta.

Možda zbog te stare navade da se pišo čvrsto previja prema gore platnenim gazama, još uvijek neke patronažne sestre savjetuju isti postupak po otpadanju pupkovine.

Međutim, istina je da polaganje piše u nekom konkretnom smjeru u pelenama nema nikakav utjecaj na kasnije urogenitalno zdravlje dječaka.

Današnje jednokratne i šivane platnene pelene ostavljaju puno više prostora za pomicanje genitalija unutar pelene. Zato se često događa, da bez obzira kako ga vi položili, penis u peleni padne prema dolje prema zakonu gravitacije. Uostalom, položaj prema dolje potpuno je prirodan i tako bi pišo sam po sebi stajao da beba ne nosi pelenu.

Polaganje penisa prema dolje možda je u praktičnom smislu bolje i zato što će mlaz mokraće biti usmjeren u pelenu, odnosno pelena će manje curiti i mokraća će završiti tamo gdje treba. Neke mame koje su polagale penis prema gore, svjedoče kako mokraća često izađe preko vrha pelene i namoči trbuščić i odjeću bebe.

Treća opcija je da ga ostavite u onom položaju u kojem jest prilikom prematanja.

U svakom slučaju nemate se čega bojati i ni jedna metoda nije kriva ili prava. Samo neka bude što prirodnija i ugodnija i vama i vašem dečkiću.

www.klinfo.hr