Prijevremeno rođenje – sve što trebate znati

4 min čitanja

Većina trudnoća traje 40 tjedana, a bebe rođene prije 37. tjedna poznate su kao nedonoščad ili Palčići. Upoznajte bebe koje dokazuju da su oni najmanji najčešće najjači! 

U svijetu se jedno od 10 djece rodi prije vremena.U Hrvatskoj je to više od 2.600 djece godišnje, odnosno sedam svakoga dana. Napredak medicine doveo je do toga da 9 od 10 nedonoščadi preživi, ​​a većina se nastavlja razvijati normalno.

Na širenju svijesti u Hrvatskoj radi udruga roditelja prijevremeno rođene djece “Palčići” koja svojim savjetima pomaže roditeljima od 2010. godine. U ovom članku donosimo pregled činjenica o prijevremenom porodu, kao i o prvim danima Palčića.

Zašto se bebe rađaju prerano?

U otprilike polovici svih slučajeva, uzrok prijevremenog poroda nije poznat. Međutim, neki od razloga zbog kojih se bebe mogu roditi prijevremeno su:

 • višeplodna trudnoća (blizanci ili više),
 • majka ima problem s maternicom ili cerviksom,
 • majka je dobila infekciju,
 • majka ima zdravstveno stanje koje znači da se dijete mora roditi ranije, poput preeklampsije (povišen krvni tlak koji se po prvi puta javlja u trudnoći u kombinaciji s nalazom bjelančevina u urinu),
 • majka ima zdravstveno stanje poput dijabetesa,
 • povijest preranog rođenja.

Ako ste trudni manje od 37 tjedana i osjetite bilo koji od znakova preranog poroda, kao što su kontrakcije, pucanje vode, krvarenje, “istjecanje” sluzi iz rodnice ili naglo smanjenje kretanja vaše bebe, obratite se svom liječniku. Možda je moguće usporiti ili zaustaviti porod.

Što će se dogoditi pri porodu?

Najbolje je da se Palčić rodi u bolnici koja ima odjel intenzivne njege. Ako bolnica u kojoj se dijete rodilo nema takav odjel, vi i vaša beba možete biti prebačeni u drugu bolnicu.

“Prijevremeni porod može trajati vrlo kratko.”

Obično će se roditi kroz rodnicu. Međutim, u nekim slučajevima liječnik može odlučiti da je najsigurnije roditi bebu carskim rezom. Vaš će liječnik razgovarati s vama o ovoj odluci.

Liječnički tim za novorođenčad bit će na porodu. Čim se vaše dijete rodi, pobrinut će se za dijete u vašoj sobi – tim će zagrijati bebicu i pomoći joj disati pomoću maske s kisikom ili cijevi za disanje, a možda i lijekovima. Nekim je bebama potrebna pomoć kardio-pulmonalnom reanimacijom (CPR) ili injekcijom adrenalina. Nakon što je vaša beba stabilna, može se premjestiti u neonatalnu jedinicu za intenzivnu njegu.

Razvoj vašeg Palčića

Neki uobičajeni problemi za nedonoščad su:

 • problemi s disanjem,
 • srčani problemi,
 • problemi s probavnim traktom,
 • žutica,
 • anemija,
 • infekcije.

Većina nedonoščadi će se normalno razvijati, ali imaju veći rizik od razvojnih problema pa će trebati redovite zdravstvene i razvojne preglede u bolnici ili kod pedijatra.

“Ako ste zabrinuti za razvoj vašeg djeteta, razgovarajte sa svojim liječnikom.”

Kako izračunati korigiranu dob vaše bebe

Kad procjenjujete razvija li se vaše nedonošče normalno, važno je razumjeti njihovu “korigiranu dob”.

Korigirana dob je kronološka dob vaše bebe minus broj tjedana ili mjeseci preranog rođenja. Na primjer, beba od 6 mjeseci koja se rodila 2 mjeseca ranije imala bi korigiranu dob od 4 mjeseca. To znači da možda rade samo ono što rade i druga četveromjesečna djeca. Većina pedijatara preporučuje korigiranje dobi pri procjeni rasta i razvoja sve dok vaše dijete ne napuni 2 godine.

Kad dođe vrijeme za odlazak kući…

Bolnica neće poslati vašu bebu kući sve dok ne budu sigurni da ste i vi i beba spremni. Osoblje će se pobrinuti da razumijete kako se brinuti za svog Palčića kod kuće. Također će vam pokazati kako koristiti svu potrebnu opremu.

Morat ćete zakazati pregled kod neonatologa ili pedijatra. Redovito će vas posjećivati ​​i patronažna sestra.

Normalno je osjećati se pomalo zabrinuto kada sami brinete o svojoj bebi nakon toliko vremena u bolnici. Polako to radite u mirnom i tihom okruženju dok se oboje ne naviknete biti kod kuće.