Problem o kojem se ne priča: muškarci i postporođajna depresija

5 min čitanja

Postporođajna depresija je ozbiljan problem koji pogađa puno žena, međutim ona se javlja u prosjeku i kod jednog od deset muškaraca. Kako se nositi s njom i kako je na kraju i – pobijediti?

Koliko god da je sretno, rođenje djeteta je i stresno

Mnogi ljudi stres vežu uz negativne stvari. Problemi na poslu, smrt bliske osobe, egzistencijalni problemi i slično, negativni su događaji koji, ne samo da su izvor stresa, nego mogu biti i okidači za ozbiljnije mentalne probleme. Isto tako i vjenčanje ili rođenje djeteta, koji su po svemu sretni događaji, izvor su stresa i nervoze.

Rođenje djeteta toliko je poseban događaj da ga svi, koji ga dožive, nazivaju najsretnijim trenutkom u životu. Međutim, euforiju i sreću u stopu mogu pratiti i zabrinutost i strah. To malo, krhko, bespomoćno biće potpuno ovisi o svojim roditeljima koji se pak bore s pitanjem je li sve to što rade dobro. Ujedno je to i jedan od okidača zbog kojih se javlja tzv. baby blueskoji može prerasti u postporođajnu depresiju.

Rođenje djeteta je, ma kako sretan događaj u čovjekovu životu bio, izvor stresa.

Iako rođenje posebno pogađa žene, posebice zbog promjene u razini hormona, baby blues može zahvatiti i očeve. Koliko god da se pripremali na tu novu ulogu u životu, nemoguće ju je dočekati bez šoka, pa čak i blage panike.

Bježanje kao čest simptom

– Kada se moja Ida rodila, naravno da sam osjetio nešto što nikad ranije nisam. Prvo, nisam naviknut govoriti o emocijama, tako da ni tu mješavinu osjećaja koja me obuzela nakon rođenja kćeri nisam mogao verbalizirati. Međutim, prvih mjesec dana nakon što se rodila, češće sam i izbivao iz kuće. I to ne zato što sam morao zbog posla i slično, nego zato što sam se morao malo maknuti od svega – govori Stjepan. Naime, upravo je bijeg od svoje nove životne okoline jedan od simptoma postporođajne depresije kod muškaraca.

Povećana razdražljivost, frustracija, impulzivnost, gubitak interesa za sitnice koje su prije donosile radost, slaba koncentracija tek su neki od pokazatelja da se i muškarac nalazi u teškom razdoblju. Naravno, mnogi od njih u takvim situacijama nisu u stanju biti dovoljno dobra podrška svojim suprugama. Sve je to jedan začarani krug s kojim se zbilja treba boriti kako bi se iz njega izašlo.

Dotukla me odsutnost u kćerinom životu

– Sama pomisao da se vratim doma stvarala mi je tjeskobu. Beba plače, ženi je teško, a ja sam se osjećao i beskorisno i potrebno, ali “zakočeno” u istom trenutku. Srećom, moja supruga je prava lavica koja je sve to bez problema “ishendlala” i ona je mene u tim danima ohrabrivala, a ne ja nju – govori Stjepan.

– Shvatio sam da nisam najbolji ni otac ni suprug, a posljedično ni zaposlenik u firmi, kada mi je nakon mjesec dana tog mog bježanja supruga jasno i glasno rekla da uopće nisam prisutan u njihovim životima. Rekla je kako nije problem u tome može li ona nešto sama ili ne, nego kako je djetetu potreban i tata. Tu sam se slomio – govori Stjepan. Dodaje, k tomu, kako nije odmah zdušno prihvatio sve nove zadaće koje su pred njega postavljene, ali malo-pomalo je izgubio strah od – koliko god to zvučalo nevjerojatno – kćeri.

Muškarce ipak pogađa slabijim intenzitetom

Danas su, unatoč tome što smo kao društvo počeli pričati o mentalnom zdravlju, osjećaji – i to posebice negativni – tabu tema. Još kada se u tu jednadžbu doda muškarac, to ne da je tabu, nego mnogi još uvijek razmišljaju kako nije društveno prihvatljivo da muškarac ima (negativne) osjećaje. Baš iz tog razloga je mnogim, a posebice mladim očevima koji se po prvi put susreću s tom ulogom teško.

Naravno, u takvim je situacijama razgovor najbolje rješenje. Važno je razgovarati s partnericom, ali ako je ipak potrebno muško-muško savjetovanje, onda treba pronaći oslonac u prijatelju, bratu ili ocu. Na kraju krajeva, ako situacija postane neizdrživa, muškarac se uvijek može javiti stručnoj osobi. Srećom, postporođajna depresija kod muškaraca je blaža nego kod žena i najčešće i nema potrebe za stručnom pomoći ili, u krajnjem slučaju, za lijekovima.

Upit za stručnom pomoći nije znak slabosti, nego želje da muškarac bude što bolji suprug i otac.

Razgovor, komunikacija i otvorenost recept su za uspjeh. Uostalom, sigurno pomaže i činjenica da je toliko muškaraca prošlo tu fazu. Jer, jednom kada se spozna da je djetetu zbilja najvažnija ljubav, sve će biti lakše. Kada ljubavi ima, sve drugo će se složiti.