Prva prehlada kod bebe i kako ne paničariti

5 min čitanja

Prehlada ne štedi nikoga, a pogotovo ne bebe koje imaju slabiji imunitet od odraslih. Kada se pravovremeno tretiraju, a to znaš i po sebi, prehlade nisu opasne. U nastavku ćemo proći s tobom što sve trebaš znati o prehladama kod beba, kao i o tome što trebaš učiniti da budu što bezbolnije i bezbrižnije. Kako za bebu tako i za tebe.

Panika ne pomaže ni bebi ni tebi

Prvo i osnovno pravilo je da ne paničariš. Savjet možda zvuči laički, ali tvoja uznemirenost i stres mogu samo otežati smirivanje bebe. Ako ti možemo dati jedan savjet „zlata vrijedan“ onda je to ovaj – budi spremna da će se prehlada kod tvoje bebe dogoditi. Prije ili kasnije. Beba neće dobiti prehladu zato što je nisi dobro obukla, nego zato što su je napali virusi. To je prirodno, normalno i očekivano jer se upravo na taj način gradi i jača bebin imunološki sustav.

Bebe su krhke. Njihovo je malo tijelo pogodno za viruse. Vidjet ćeš vrlo brzo da taman kad se jednog virusa, odnosno prehlade riješiš, već stiže druga prehlada i drugi virus.

Koji su najčešći simptomi prehlade kod novorođenčadi i kako trebaš reagirati?

Pobrini se da nosić bude čist i odčepljen

Baš kao i kod odraslih, i kod beba se tijekom prehlade začepi nos. Taj simptom sam po sebi nije opasan. Problematično je, međutim, što ti beba ne može reći da joj je začepljen nos i što ga ne može sama isprazniti pa se onda posljedično javljaju i nervoza, plač ili manjak sna. A svi novopečeni roditelji znaju kako se emotivno doživljavaju ti prvi plačevi. Ne znaš što je bebi, boli li je ili ne, koliko joj je teško…

Baš zato se vraćamo na najzlatniji savjet: nemoj paničariti! Mala beba ne zna puhati nos pa kako bi joj pomogla, trebaš ga nekoliko puta dnevno aspirirati, odnosno isprazniti. U tome će ti pomoći aspirator koji možeš kupiti u ljekarnama. Iako je sam postupak potpuno bezbolan, beba bi se u početku mogla opirati zbog stranog tijela u nosiću pa je prije „tretmana“ umiri. U slučaju da je nos samo začepljen i da nema nikakvih curenja, tada bebin nosić treba najprije natapati fiziološkom otopinom, a tek ga potom aspirirati.

I taj strašni kašalj možeš riješiti doma

Ako postoji neki simptom koji može biti „dobar“, onda je to kašalj. On se kod prehlađenih beba najčešće javlja jer bebe leže pa im se sekret iz nosića slijeva u grlo zbog čega imaju potrebu kašljati.

„Pražnjenje i čišćenje bebinog nosića, sad ti je već jasno, najvažnija je stvar kod prehlade“

Kašalj pak može biti dobar zato što se iskašljavanjem sluz ne slijeva u donje dišne puteve. Ako dugo traje, svakako se javi pedijatru. Međutim, nekad je veći rizik dovesti bebu u ordinaciju gdje može pokupiti neku ozbiljniju bolest pa ćeš time učiniti više štete nego koristi. Zato još jednom valja istaknuti kako prehlada nije ozbiljna bolest i kako se najčešće uspješno rješava u toplini vlastitog doma.

Kada je riječ o kašlju, od velike ti pomoći mogu biti balzami za prsa za bebe. Oni se koriste tako što se nježno umasiraju na bebina prsa. Biljni mirisi balzama pomoći će bebama da oslobode sluz koju više neće trebati iskašljavati. Bebu koja kašlje najbolje je držati na podignutom uzglavlju krevetića.

Čepićima protiv dosadne temperature

Temperatura nije baš čest simptom kod uobičajenih prehlada. Čak i kada se pojavi, nije visoka i prođe sama od sebe. Ako temperatura prijeđe 38 stupnjeva, potrebno ju je snižavati. Za to će ti pomoći lijekovi koji se trebaju dozirati točno onako kako je propisano. Za bebe se najčešće propisuju antipiretici, odnosno čepići. Tvoj će ti pedijatar dati najbolji savjet što i kako koristiti.

Kada se beba počne znojiti, to je dobar znak da temperatura spada. Bebu, dok ima temperaturu, nije dobro kupati pa je s brčkanjem bolje pričekati dok se beba ne preznoji. U slučaju da se tijekom prehlade nije pojavila temperatura, bebu slobodno kupaj, ali pazi pritom da se prehlada ne pogorša.

Prehlađenoj bebi šetnja odgovara

Prehlada kod beba najčešće traje između 7 i 10 dana. U najcrnjim scenarijima može se „razvući“ i na nekoliko tjedana. To ovisi o vrsti virusa koji je uzrokovao prehladu, o dobi, ali i o izloženosti respiratornim infekcijama.

Budući da je beba tijekom prehlade najčešće zatvorena doma, to joj može otežati i produžiti dane borbe s prehladom. Suhi zrak, dakle, nikako ne pomaže. Zato je važno redovito prozračivati prostoriju u kojoj beba boravi, a ni ovlaživači zraka nisu loša investicija.

„Možda će ti zvučati nelogično, ali najbolje bi bilo da s bebom odeš u šetnju na svjež zrak“

Da, bez obzira na to što je prehlađena, beba smije u šetnju. Pod uvjetom, naravno, da nema temperaturu.  

Za kraj, ponovit ćemo još jednom da nikako nema mjesta panici. Razumijemo da u prvim tjednima i prvim mjesecima života svoje bebe pomno osluškuješ svaki bebin uzdah, pratiš svaki pokret i bilo kakva promjena ti može izazvati nelagodu i paniku. No, na tebi je da zapamtiš kako su bebe puno otpornije nego što se čine. Kao i da su vezane za mamu i da promjene u tvom ponašanju (panika!) definitivno utječu i na bebino ponašanje.