Rad od doma uz djecu je moguć, evo nekoliko trikova

4 min čitanja

Kao što svaki zaposleni roditelj zna, usklađivanje rada od doma s djecom zahtijeva poseban skup vještina –  određivanje prioriteta, produktivnost i kreativnost.

Lako je pomisliti da rad od doma olakšava balansirati to dvoje. Bez putovanja na posao ili kasnih noćnih sati u uredu, možeš biti doma po cijele dane – svaki dan – za djecu.

No kao što se veliki broj roditelja uvjerio zadnje dvije godine, bilo da imaš jedno ili petero djece, rad od doma uz djecu bilo koje dobi zahtijeva od tebe da strateški razmišljaš i planiraš kako bi istovremeno mogla biti najbolji zaposlenik, ali i roditelj. Vrijeme je da se opustiš, imamo nekoliko savjeta za tebe.

Budi realna

Budi realna što će se dogoditi kad radiš kod kuće s djecom. Je li razumno očekivati ​​da se djeca cijeli dan lijepo igraju? Hoće li doista mirno sjediti i crtati satima? Možeš li razgovarati sa svojim klijentima dok se dijete bavi svojim aktivnostima?

“Raditi od doma s djecom znači prilagoditi svoja očekivanja.”

Nije sve igranje igrica i čitanje knjiga. Rad kod kuće uključuje puno posla, što znači da zapravo provodiš manje vremena sa svojim djetetom nego što si mislila.

Ako imaš bebu…

Malo je vjerojatno da ćeš moći dati sve od sebe s bebom kojoj je potreban stalni nadzor. Uvijek ima koja pelena za promijeniti, bočica koja se mora napuniti i uspavanka koju treba pjevati. No to ne znači da sve moraš sama ili da tad ne možeš raditi.

Ako ti je potrebna pomoć na samo nekoliko sati tjedno, raspitaj se za čuvanje djece ili dadilju koja bi mogla pripaziti na dijete barem na pola radnog vremena. Mnogi danas u susjedstvu “dijele” dadilju – svi znamo da je puno lakše kada se dogovara preko preporuke i kada već znaš da je osoba sigurna i provjerena.

Kod beba je super što su, na neki način, predvidljive – vole jesti, imati čistu pelenu i spavati. Iako je potrebno neko vrijeme da se bebine potrebe poklope s tvojim rasporedom (koji se također povremeno mijenja), na kraju će beba imati redovit i predvidljiv raspored spavanja. Kada se to dogodi, isključi obavijesti i usredotoči se na svoje najintenzivnije zadatke. Ili zakaži važne sastanke u to vrijeme.

“Što god da trebaš obaviti, obavi to dok beba drijema i maksimalno iskoristi vrijeme.”

Ako imaš aktivnog mališana…

Mnoga djeca u ovoj dobi kreću u vrtić. Nekoliko dana u tjednu imat ćeš nekoliko sati ujutro samo za sebe. Ako uzmemo u obzir da većina mališana odrijema i popodne, to ti daje dva sigurna bloka vremena da završiš svoj posao.

Međutim, bit će trenutaka kada tvoje dijete neće biti u vrtiću. I tad će vjerojatno imati pomoć bake-express ili dadilje, ali nemoj zanemariti odličnu priliku – dječje godine su izvrsno vrijeme da počneš učiti svoje dijete da rad od doma znači posao!

Uspostavi granice

Ako još nemaš radni prostor, vrijeme je da si ga napraviš. Idealno bi bilo da imaš cijelu jednu prostoriju za sebe – osim što stvara jasnu granicu između posla i kuće, tvom djetetu će biti lakše shvatiti da je “ured” samo za posao. Primjerice, nauči svoje dijete da ne može ući, kucati ili gurati stvari ispod vrata kad su zatvorena.

Rano utvrđivanje granica (i često ponavljanje) može pomoći djetetu da shvati da, iako si kod kuće u svom, makar fiktivnom uredu, zapravo si na poslu i moraš se usredotočiti. Također, objasni djetetu da ti pomaže bolje obaviti posao kada te ne smeta dok radiš.

Uvijek imaj plan A i plan B

Male su šanse da će manje (ili čak starije) dijete surađivati ​​s tvojim rasporedom svaki dan. Čak i kad imaš stalnu pomoć kod kuće, još uvijek postoji šansa da ćeš u nekom trenutku čuti “Dosadno mi je”.

Ne zaboravi uvijek imati spremnu kutiju za aktivnosti. U nju stavi nekoliko tema – umjetnički projekti, svjetlucavi projekti, znanstveni eksperimenti ili crtanje obiteljskog stabla… To su samo neki od primjera koje možeš zapisati na papirić pa ubaciti u kutiju. Ipak, odaberi aktivnosti koje zahtijevaju malo ili nimalo nadzora kako bi mogla raditi bez straha.

Moglo bi te još zanimati: Trudnoća i porod u vrijeme pandemije