Razlike u razvoju dječaka i djevojčica

2 min čitanja

Svako dijete se različito razvija, no osobito je primjetna razlika u razvoju djevojčica i dječaka. Djeca postaju svjesna svog spola do dobi od 3 godine. Otprilike do tog perioda nema pretjeranog kompliciranja oko igranja i zabave. Dijete dohvati prvu stvar koja mu se nađe pod rukama i uživa. Nakon navršene treće godine djeca počinju birati igračke koje su prikladnije za njihov spol. Koliko god se roditelji trudili ne stvarati razliku zbog spola, ipak to okolina nekako spontano učini umjesto vas. Djeca kada su malena sve vide u poprilično crno-bijelom svjetlu, pa tako imaju jasno izražene ideje kako se trebaju ponašati i igrati cure, a kako dečki.

Odijevanje također vrlo rano poprima razliku kod dječaka i djevojčica. Djevojčice mnogo ranije počinju shvaćati što je zapravo odijevanje i izražavaju želju za šarenijom odjećom.

Djevojčice ranije razvijaju socijalne vještine i sklonije su igri s drugom djecom, dok kod dječaka ta potreba dolazi nešto kasnije. Djelomično na socijalne vještine mogu utjecati i roditelji.

Kod malene djece sa starijom braćom ili sestrama djeca se lakše osamostaljuju i prihvaćaju igru s drugom djecom. Djeca jedinci su obično mnogo sramežljiviji i više vremena im treba da se oslobode.

Nakon navršene treće godine, kada mališani počnu razumijevati ljubav i povjerenje oni postaju ljubazni prema obitelji i prijateljima.

Dječaci su fizički aktivniji od djevojčica, djevojčice su pričljivije. Ranije izgovaraju prve riječi i mnogo više govore do 3 godine života.

Djevojčice se u prosjeku nešto ranije odvikavaju od pelena. Razlog tomu još uvijek nije pronađen, ali očito djevojčicama suhoća ima puno važnije značenje. Naravno, svako dijete se drugačije razvija i mnogo je dječaka koji se odviknu od pelena prije djevojčica. Vi ste tu da pomognete djetetu prilikom odvikavanja, sve ostalo je na njemu. Bitno je da dijete prvo pokaže inicijativu da želi prestati nositi pelene. To se može dogoditi oko 18. mjeseca starosti, no može i tek oko 3. rođendana.