Savjeti koji će ti olakšati mijenjanje pelena

3 min čitanja

Plač, okretanje, nemir. Tek su neke od pojava koje uglavnom dolaze uz mijenjanje pelena. Kada trebaš promijeniti pelene i po 10 puta dnevno, onda treba znati kako si olakšati. Evo nekoliko savjeta.

“Bočno” presvlačenje kao spas

– Svakako mi je najteže bilo mijenjati pelene kada je Karlo bio novorođenče, dakle u prvih mjesec-dva. Prvo, što je bio plačljiva beba (da, znam da su sve bebe plačljive, ali Karlo je bio posebno plačljiv). Drugo, što je taj plač bio “pojačan” jer je imao refluks. Zbog toga je ono klasično presvlačenje gdje se dignu bebine nogice bilo prava patnja. Tada sam negdje pročitala kako treba bebu presvući s boka. I zaista je uspjelo – prisjeća se svojih iskustava mama Anita.

“Za bebe koje se muče s grčevima ili refluksom, pelenu treba mijenjati s boka.”

Tehnika presvlačenja s boka djeluje umirujuće za bebu, posebice za jako male bebe. Sve što trebaš je okrenuti bebu na stranu, nježno joj dignuti nogicu i obrisati. To ponovi i nakon što je okreneš na drugi bok. Nakon bočnog brisanja, vrati bebu na leđa, stavi ispod nje pelenu i voila! Naravno, ne zaboravi koristiti i zaštitnu kremu kako bi spriječila pojavu pelenskog osipa.

Promijeniti pelenu stojeći – i to je moguće

Nekad mijenjanje pelena zahtijeva posebne ninja tehnike. Treba biti brzo, bezbolno, efikasno, a najbolje da dijete ni ne primijeti da mu mijenjate pelenu. Jednostavno, još jedan pokazatelj da su roditelji male djece katkad pravi čarobnjaci. Dakle, u slučaju da ti nedostaje prostora, a tvoje dijete je “učinilo svoje”, pelene možeš promijeniti tako što ćeš držati bebu uspravno. Ova tehnika bi se trebala primjenjivati na nešto stabilnijim bebama, dakle od četvrtog mjeseca otprilike.

“Sve umijeće mijenjanja pelena samo pokazuje kako su roditelji beba katkad pravi čarobnjaci.”

Postavi dijete u sjedeći položaj i obvezno ga pridržavaj jednom rukom. Bebine rukice stavi oko svog vrata, a drugom slobodnom rukom odlijepi pelenu. Prebriši potom guzu, stavi ispod čistu pelenu, zalijepi je i to je to. Ovakvo mijenjanje pelena je poprilično “ekstremno” jer ono služi zbilja samo u krajnjoj nuždi. Prije nego se odlučiš na ovakvo što, uvijek prvo potraži mjesto na kojem možeš u miru to odraditi.

I pelene mogu pomoći

Ako pripaziš na nekoliko stavki, same pelene ti mogu znatno olakšati proces mijenjanja. BABYWELL predstavlja sve što ti i tvoja bebica trebate u jednim pelenama – i više. Osim unutarnjeg sloja koji je iznimno nježan na koži, vanjski sloj je napravljen od prozračnih materijala i jednako je mekan na dodir.

Garantira do 12 sati zaštite zahvaljujući svojoj brzoupijajućoj tehnologiji. Izbjeći ćeš i “ups” momente jer BABYWELL pelene imaju zaštitu od curenja. Pritom je toliko lagana da su crveni tragovi na bebinoj koži stvar prošlosti. Ljepljive vrpce lako se namještaju, a odlično je što ih možeš nanovo upotrebljavati! Pelena se lako prilagođava svakoj bebi zbog svoje elastične stražnje strane.