Savjeti za čitanje djeci jasličke dobi

7 min čitanja

Možete se dobro zabaviti dok se pripremate čitati djetetu vrtićke dobi. Mnogo stvari možete zajedno napraviti: ići u knjižnicu, učiti pjesmice te pričati priču za laku noć. Pripremite se uz naše savjete.

Ljubav prema čitanju započinje u ranom djetinjstvu, kad djeca zavole riječi, uzbuđena su zbog pričanja priče i čudesne mogućnosti dijeljenja događaja pomoću riječi. Članovi obitelji mogu poticati ljubav prema čitanju raznim aktivnostima kojima se poboljšavaju ove vještine. Slijedi nekoliko savjeta kako ćete čitanje učiniti važnim dijelom života svog djeteta:

Postanite komentator – pričajte djetetu o svom danu, što radite s njim, čak i što čitate u njegovom prisustvu. Tako stvarate vezu između riječi i događaja te mu pomažete da nauči koji su elementi priče.

Zajedno listajte slikovnice. Dok je vaše dijete još beba upoznajte ga s knjigama kao nečim zabavnim i uzbudljivim. Iako se ono ne može dugo koncentrirati na jednu stvar, svaka kratka interakcija potiče ljubav prema knjigama.

Pogledaj, pokaži, imenuj. Mala djeca počinju svoj knjiški život tako što prvo nauče okretati stranice, zatim gledaju slike, zatim gledaju slike dok ih se imenuje, zatim pokazuju imenovano te na kraju sami imenuju sliku. Što od toga radi vaše dijete? Možete li ga potaknuti na sljedeći korak? Ne možete ga natjerati ako na to nije spremno, ali vi budite spremni za njegov sljedeći korak u čitanju.

Svaki dan čitajte svom djetetu. Čitajte mu i tekst s ambalaže, znakove uz cestu i jelovnike u restoranima. Tako se kod djeteta koje još ne čita razvija interes za riječi.

Uvijek nosite knjigu sa sobom. U torbi s pelenama ili automobilu uvijek držite slikovnice. Navika ispunjavanja vremena čitanjem kao i navika nošenja knjiga sa sobom pomaže djetetu da knjige prihvate kao redovan dio života.

Zajedno odlazite u knjižnicu. Neka ovi izleti budu redovni. Dopustite djetetu da samo izabere knjigu ili dvije, a i vi uzmite nešto za sebe. Organizira li knjižnica čitanja priča za djecu, svakako sudjelujte u njima. Čak i ako vaše dijete ne može presjediti cijelo vrijeme, naučit će da je čitanje nešto posebno i zabavno.

Upišite dijete u knjižnicu. Čim vaše dijete navrši dvije godine odvedite ga u knjižnicu da mu naprave člansku iskaznicu. Neka ta iskaznica bude poput trofeja i držite je na posebnom mjestu u svom domu.

Učite pjesmice. Djeca pomoću rima eksperimentiraju sa zvukovima jezika i tako razvijaju interes za riječi i zvukove. Pjesmice koje se rimuju, a uz koje se koriste i pokreti tijela pomažu povezati djela i riječi (npr. kaže li pjesmica “zeko skok”, dijete skoči). I dječje pjesmice razvijaju svijest o jeziku i ljubav prema njemu.

Poklanjajte knjige. Darujte djetetu knjigu u svakoj prigodi i zatim je zajedno pregledajte. Neka njegova mala biblioteka bude na posebnom, ali lako dostupnom mjestu.

Postavljajte pitanja. Djeca ranije nauče govoriti ako se od njih traži da govore. Nakon što postavite pitanje pričekajte da dijete odgovori, ne požurujte ga. Prihvatite ono što govori, nadopunjujući riječi koje možda ne zna, ali obratite više pažnje na značenje nego na točne riječi.

“Zakažite” redovne razgovore. Neka to bude uvijek u isto vrijeme, a pričajte o tome kako ste proveli dan, te pitajte djecu kakav je bio njihov dan. Ovo je poseban način pričanja priča.

Neka automobil bude mjesto za razgovor. Iskoristite vrijeme dok se vozite na posao ili u vrtić da s djetetom razgovarate o tome što vidite kroz prozor, gdje idete, što se događalo prije vožnje. Ovo zajedno provedeno vrijeme omogućuje vam da poboljšavate jezične vještine svog djeteta. Pomoću njih će se kasnije otkrivati tajne, strahovi, brige i nade. Kako bi vožnja ostala posebno, samo vaše, vrijeme, isključite radio i mobilni telefon.

Informirajte se. Kada se postavi neko pitanje, na primjer kad počinje film ili kakvo će vrijeme sutra biti, potražite odgovor i pročitajte ga svom djetetu jasličke dobi. Time ćete mu pokazati kako čitanjem nešto doznajemo i rješavamo probleme.

Njegovo slovo. Pomozite trogodišnjaku da nauči “svoje” slovo: J kao Jan, na primjer. Zatim mu pomozite pronaći to slovo na drugim mjestima te pronađite taj glas. J kako jabuka na primjer. Budući da, u toj dobi, dijete sebe vidi kako središte svega, nakon “njegova” slova možete zajedno učiti i ostala.

Pričajte priče za laku noć. Neka priča za laku noć, bilo izmišljena ili pročitana, bude dio svakodnevnog odlaska na spavanje još u ranom djetinjstvu. Nikad nemojte preskočiti priču za laku noć kao kaznu, ona mora biti nedodirljiva.

Neka dijete ispriča priču o sebi. Neka pomoću fotografija opiše što mu se događalo. Slike s ljetovanja ili posjeta baki učit će dijete pričanju priče.

Postanite zapisivač. Zapisujte priče koje vam dijete priča ili mu pomozite sastaviti pismo prijatelju ili rođaku. Neka nažvrlja svoj potpis ili napiše svoje ime što bolje može. Njegove vještine pisanja još će mnogo godina kaskati za njegovom maštom, ali neka ga to ne sprečava u pisanju i pričanju. Pomozite mu da uobliči svoje misli, tako da ih ono može cijeniti i shvatiti kako je pisana riječ način na koji drugima prenosimo svoje ideje.

Koristite audio-slikovnice. Naime, one starijim predškolcima pomažu povezati način na koji su riječi izgovaraju i pišu. Ali to svakako ne smije zamijeniti vrijeme koje ćete zajedno provesti čitajući.

Čitajte tako da uključite dijete. Upitajte ga što slijedi, zašto je neki lik nešto napravio ili kako se lik osjeća. Ne očekujte opširan odgovor, ali svakako ga uključujte u priču ili zaplet. Pitajte ga što želi promijeniti u priči. Neka vam ono “pročita” priču kao da je dobro poznaje. Nemojte ga ispravljati, osim ako ono samo ne zatraži pomoć.

Pažljivo koristite računalo. Postoje mnogi programi različitih kvaliteta koji uče djecu čitati. Potražite one koji ne podučavaju izravno nego pomažu učenje vještina potrebnih za čitanje kao što su pronalaženje uzoraka, razvrstavanje oblika i učenje slova. Neki dobri programi omogućuju djetetu da ispriča priču pomoću sličica, imaju pečate sa slovima pomoću kojih dijete može napraviti vlastitu knjigu ili one koji reproduciraju čitanu priču dok se riječi označavaju na zaslonu.

Neka čitanje bude važno i u vrtiću. Imate li izbora odlučite se za vrtić u kojem je važan razgovor s djecom, gdje im se često postavljaju pitanja, redovito im se čita, a knjige i slikovnice su lako dostupne. Provedite neko vrijeme u vrtiću prije nego što upišete svoje dijete tako da stvarno vidite koliko su im takve stvari važne.

Budite uzor. Čitajte i uvijek kad idete s djetetom u knjižnicu izaberite nešto i za sebe. Neka cijela vaša kuća potiče čitanje, neka knjige, slikovnice, časopisi i novine budu sveprisutni.

Slikovnica na dan. Ne dopustite da prođe dan bez knjige ili slikovnice. Neka knjige i čitanje postanu svakodnevica vašem djetetu. Ne dopustite da prođe dan bez pročitane priče ili pjesme.

www.pampers.com.hr