6 važnih činjenica o puzanju

5 min čitanja

U odrastanju svake bebe dođe dan kada se malena buhtlica odvaži napraviti svoje prve “četveronožne” korake, odnosno krene puzati.

Puzanje ne služi bebama samo da ih odvede od jednog do drugog mjesta koje žele istražiti, već se puzanje smatra jednim od najvažnijih prekretnica u razvoju djece. Neka djeca gotovo da i preskoče fazu puzanja i vrlo se brzo počinju osovljavati na noge, no kod većine djece puzanje će biti glavna aktivnost koja se javlja između 6. i 12. mjeseca starosti.

“Klasično” puzanje od bebe zahtijeva da se osovi i ustabili na ručicama i koljenima te izmjeničnim pokretima kreće prema naprijed, no neke bebe prakticiraju i drugačije pokrete kako bi postigle kretanje u željenom smjeru. Neke se guzom vuku po podu u sjedećem položaju, neke se vuku potrbuške samo uz pomoć laktova poput malih komandosa, a neke hodaju poput mede na dlanovima i stopalima umjesto na koljenima. Sve to računa se pod puzanje i ne postoji neko pravilo koji je oblik puzanja bolji ili lošiji.

Puzanjem bebe stječu niz pozitivnih vještina i vrlo je važno u njihovu razvoju. Donosimo šest važnih činjenica o puzanju.

1. Fizički razvoj

Puzanjem svaka beba razvija:

Grubu motoriku i koordinaciju – radi se o krupnijim pokretima ruku, nogu, glave, stopala i cijelog tijela. Te su vještine vrlo važne jer pružaju djetetu fizičku podlogu za kasnije učenje hodanja, trčanja, skakanja i drugih pokreta.

Finu motoriku – radi se o jačanju sitnijih mišića poput mišića šake i prstiju, a također je podloga za kasnije svladavanje kompleksnih vještina kao što je hvatanje sitnijih predmeta, držanje predmeta u ručici, stavljanje hrane u usta i žvakanje, pa i pisanje (držanje olovke), oblačenje, vezanje vezica i slično.

Ravnotežu – postizanje ravnoteže tijekom puzanja osnovni je fizički preduvjet za stjecanje samopouzdanja i svladavanje sljedećeg velikog pothvata – hodanja.

Koordinaciju ruka-oko – kada bebe povežu fokusiranje na neki predmet (ili osobu) s mogućnošću i vještinom da dođu do njega i uhvate ga rukom.

2. Razumijevanje prostora

Puzanjem će beba otkrivati koncept prostora. Konkretno, beba postaje svjesna fizičkih predmeta oko sebe i njihovog smještaja, ali i shvaća svoj položaj u nekoj okolini te se u njoj uči orijentirati. Vjerojatno ćete primijetiti kako će beba u početku pokušati proći “kroz” stvari da bi došla do cilja, ali nakon jednog “bub” u glavicu, vrlo će brzo shvatiti da velike predmete oko sebe treba zaobići da bi nastavila svoj put. Ove vještine bit će presudne u kasnijem životu jer dijete dobiva temelje za učenje kako biti oprezan, navigirati kroz neki prostor i rješavati probleme u nekom prostoru (snalaziti se).

3. Binokularni vid

Vizualne vještine kod bebe razvijaju se u prilično naglim skokovima. Ono što beba počinje učiti u dobi između 6 i 12 mjeseci, a puzanjem samo usavršava, je činjenica da im jedan te isti predmet može u jednom trenu biti daleko, a u drugom blizu. To se naziva binokularnim vidom, a uključuje treniranje očiju da u jednom trenutku gledaju predmete koji su udaljeni, a u drugom gledaju u taj isti predmet u vlastitoj šaci nakon što je puzanjem dohvaćen. Binokularni vid koristimo kako bi procijenili udaljenosti među predmetima i kako bi nam sve što vidimo postalo smisleno. Uz pomoć ove vještine dijete će jednog dana hvatati loptu, voziti auto i prepisivati informacije sa školske ploče (ako će se one još koristiti kad vaša beba bude išla u školu).

4. Koordinacija

Koordinacija lijeve i desne polutke mozga potencira se i poboljšava puzanjem, jer mozak istovremeno mora procesuirati sluh (zvukove), vid i pokret. Što beba više i češće vježba puzanje te osnovne vještine postaju sinkroniziranije i razvijenije. Sve one moraju raditi istovremeno i zajedno kako bi beba postigla mobilnost, odnosno naučila bilo koju kretnju u prostoru, pa tako i prve korake za nekoliko mjeseci.

5. Samopouzdanje

Kad se počne samostalno kretati u prostoru, beba stječe samopouzdanje u vlastite snage te počinje donositi prve životne odluke. Svakog dana puzanjem se podvrgava novim fizičkim rizicima, a sa svakim uspjehom u naumu da nešto uhvati, negdje dođe ili napravi, otkriva svoje potencijale, kao i svoja ograničenja kada nešto ne uspije. Promatranjem bebe vidjet ćete kako je iz dana u dan sve vještija u otkrivanju svijeta oko sebe, sve zadovoljnija sobom, odnosno svakog dana sve samostalnija i samopouzdanija.

6. Fizička snaga

Kako se beba sve više i više fizički kreće te otkriva uzbudljivu novu samostalnost na sve četiri, ona ujedno stječe fizičku snagu i izdržljivost koje su preduvjet za učenje hodanja. Kada se beba počne dizati pridržavanjem za namještaj te ustajati, počinje se razvijati i normalna zakrivljenost kralježnice. Istovremeno jačaju mišići donjih leđa i nogu, a sve su to faze kroz koje beba mora proći kako bi nakon puzanja naučila hodati.

www.klinfo.hr