Simptomi i (ne)zgode u trudnoći o kojima je ženama neugodno pričati

8 min čitanja

Nema članka o trudnoći koji ne započinje divnim, romantičnim uvodom kako se radi o najljepšem i najčudesnijem periodu života kada žene blistaju, povezuju se sa svojim tijelom kao nikada prije i prihvaćaju taj čudesni dar prirode koji im je omogućio da na svijet donesu novo ljudsko biće.

Većinu vremena to je tako i to su nepobitne istine.

Međutim, trudnoća donosi i niz nezgodnih, neugodnih i mučnih trenutaka o kojima mame neće biti oduševljene pričati, iako će im se kasnije činiti smiješnima i nevažnima.

Malo smo pretražili domaće i strane forume i saznali kroz kakve su sve dogodovštine, promjene i situacije prošle mame kada su bile u blaženom stanju. Ovaj članak nije napisan kako bi vas uplašio, već mu je cilj da vas nasmije i opusti i da prihvatite sve “neugodnjake” koji vam se događaju, jer su potpuno normalni i niste jedina koja kroz to prolazi.

“Bježanje” mokraće

Beba u trbuhu u jednom će trenutku početi raditi pritisak na mjehur, a za mamu to obično znači česte posjete toaletu te opsesiju mokrenjem – Ako odem tamo i tamo, hoće li biti wc-a? Hoću li stići do wc-a? Hoće li kabina biti dovoljno velika da u nju stanemo i ja i moj trbuh?. Gdje god išle, žene uvijek na umu imaju da će morati stalno ići na wc i ako ga negdje neće biti, to postaje veliki problem.

Još veći problem je “bježanje” mokraće. Veliki broj mama priznaje da su se niz puta pomokrile u gaćice. Na primjer, kad bi se jako smijale, kad bi kašljale ili kihale, a neke su se upiškile, a da to nisu ni osjetile. Nadalje, incidenti s mokraćom uključuju mokrenje po vlastitim rukama kada se piškiti treba u čašicu na liječničkom pregledu ali ju je teško preko trbuha naciljati i namjestiti, mokrenje u tuš kabini tijekom tuširanja (kada mlaz iz tuša potakne mlaz iz mjehura).

Ukratko, mokraća i mokrenje kod velikog broja žena su van kontrole, pa ako se i vama dogode ovakvi incidenti, znajte da su normalni i opravdani.

Žudnja za slatkim

Previše rafiniranog šećera nije dobro u bilo kojoj fazi života, a pogotovo je nezdravo tijekom trudnoće. Mnoge mame to su znale ili znaju, ali želja je bila jača od njih, pa su svoju požudu za slatkim zadovoljavale potajno. Isto tako, mnoge žene jele su ogromne količine hrane u jednom dahu, također potajno. Mame priznaju na forumima kako su se skrivale od ukućana kada bi u sebe trpale, primjerice, cijelu kutiju keksa, kada bi djeci popile litru čokoladnog mlijeka u jedno jutro te kasnije za to okrivile nekog drugog (najčešće supruga), pojele bi djeci slatkiše koje su dobili na poklon, a potom jurile u trgovinu da ih potajno nadomjeste novima.

Nadalje, neke su žene iznenada počele pripremati kolače (iako ih nikad ranije nisu znale ili voljele spravljati), a sve samo kako bi usput mogle njupati sastojke (sirovi biskvit, čokoladu za kuhanje, puding smjese…). Neke su buduće mamice čak lagale da idu na poštu ili nešto obaviti, a zapravo bi išle u slastičarnicu i potajno smazale tri kremšnite ili po nešto slatko u supermarket. Iznenadna želja za slatkim neke je žene natjerala da se bude u sred noći i idu jesti sladoled, a neke da namjerno kupuju slatkiše koje partner ne voli kako im ih ne bi pojeo.

Preosjetljivost i plakanje oko nevažnih stvari

Većina mama gorke je suze lila zbog incidentića vezanih uz hranu. Jedna kaže da se rasplakala jer nije bilo ničeg slatkog u kući. Druga je plakala jer joj suprug nije donio fast food kad se vraćao s posla, iako mu je izričito rekla da ne treba. Mnoge mame jako je pogađalo kad bi netko pojeo zadnji krastavac iz staklenke ili zadnji keks. Zabavna je priča jedne mame koja se rasplakala jer nije dovoljno brzo mogla skinuti omot s lizaljke, dok su drugoj potekle suze i neutješno je plakala kada joj je zadnja kriška lubenice pala na pod.

Razloga za plakanje ima puno: neke mame plakale su kad su drugi plakali samo zato jer su ih vidjele da plaču. Neke su plakale kad su trebale čekati u redu u supermarketu ili kad su se shvatile da su doma zaboravile mobitel. Preosjetljivost i suze potpuno su normalna pojava dok hormoni divljaju, jer oni reguliraju emocije i ponašanje. Stoga slobodno plačite i olakšajte si dušu kada vam netko pojede zadnji kolačić. Imate dobar razlog za to.

Probavni problemi i hemeroidi

Kad ih se pita što im je bilo najneugodnije tijekom trudnoće, mnoge mame spominju hemeroide. Osim što su bolni i neugodni, najviše problema bilo je s njihovim tretiranjem i liječenjem. Naime, u poodmakloj trudnoći, mnoge su žene bile prisiljene izložiti se svojim partnerima kako bi im kremicom namazali područje zahvaćeno hemeroidima, a svi znamo koje je to područje. Taj prizor većina bi najradije zaboravila.

Tu su i problemi s vjetrovima koji tijekom devet mjeseci u niz situacija izlaze protiv volje trudnice, znaju biti vrlo neugodnog mirisa i glasnoće. Neke mame znale su u takvim situacijama okriviti psa ili mačku, ili pak izmišljati razne razloge zašto moraju napustiti neko društvo ili prostoriju kako bi se olakšale bez prisustva publike.

Nadalje, većina trudnica ima problema s dijarejom (proljevom) ili pak s opsipacijom (zatvorom). Jedna mama kaže da joj se u prvim mjesecima često događalo da istovremeno mora povraćati, obaviti i veliku i malu nuždu, pa su posjeti wc-u za nju bili “veselo” iskustvo. One koje su patile od zatvora, smišljale su razne načine da potaknu nuždu. Neke su stavljale komadiće sapuna u anus ili su zamolile partnere da to učine za njih, druge su pribjegavale samoklistiranju, a treće čak navlačile gumene rukavice i masirale donji dio debelog crijeva kako bi si pomogle. U svakom slučaju, snalažljivost je vrlina inteligentnih.

Lude seksualne maštarije, ali bez stvarne želje za seksom

Kad hormoni divljaju, mnogim se ženama mijenja i libido, odnosno seksualna želja. Tijekom trudnoće, svjedoče mame, mnoge su imale vrlo živahne i lude seksualne maštarije, ali kad je trebalo doći do stvarnog seksualnog odnosa, radije su ga izbjegavale i neke stvarne želje nije bilo. Kako partneru ne bi morale objašnjavati suptilna fizička i emocionalna previranja u sebi, mnoge su žene jednostavno nastojale izbjegavati situacije koje vode seksualnom odnosu. Na primjer, glumile bi da spavaju kad bi suprug ili partner legli kraj njih, brzo bi počele pričati nevjerojatne priče o porodu koje su čule ili bi svoje intimne dijelove nazivale nazivima poput “moj porođajni kanal”, moja “rodnica”. Sve to odmah bi ohladilo partnere. Molile su se da partner ne broji dane i tjedne od zadnjeg seksualnog odnosa.

Higijena

U zadnjim tjednima trudnoće kad se od trbuha ne vide stopala, za ženu veliki problem postaje i higijena. Kako se depilirati, kako se mazati kremicama ako je to potrebno na intimnim dijelovima, kako istretirati upaljene čvoriće na preponama… Ovo su samo neka pitanja koja dolaze na red kad si žena više ne može dohvatiti neke dijelove tijela kako spada. I u takvim situacijama mnoge se snalaze kako znaju. Jednoj je mami trebalo dva i pol sata da napravi depilaciju prepona jer je koristila dva ogledala. Druga je morala zamoliti supruga da joj tretira gnojne prištiće s vanjske strane vagine koji su se napravili od znoja. Priča je puno, ali supruzima i partnerima to zasigurno nije teško napraviti i uvijek treba pitati i zamoliti za pomoć.

Smušenost, zaboravljivost

Hormoni su krivi i za osjećaj smušenosti, za zaboravljivost i dekoncentraciju u nekim periodima trudnoće. Mame pišu kako su znale izaći iz kuće s dvije različite cipele, neke su zaboravile pokupiti stariju djecu sa školskih aktivnosti. Jedna je mama došla po dijete u vrtić u spavaćici, ali je sva sreća imala preko nje vestu pa nije baš svima bilo čudno. Uglavnom, većina incidenata vezana je za zaboravljivost. Neki znanstvenici kažu da je priroda to tako namjerno osmislila kako bi se napravilo mjesta za informacije koje su doista važne, a vezane su za bebu koja dolazi na svijet. Ako se osjećate luckasto i misli su vam u kaosu, ne brinite. Sve će to doći na svoje, a rupe će se popuniti informacijama koje će vam biti od istinske koristi kada donesete novi život na ovaj svijet.

www.klinfo.hr