Skokovi u razvoju

3 min čitanja

Što su skokovi u razvoju i kako im doskočiti?

Svaka je mama čula za skokove u razvoju, ali što oni točno podrazumijevaju?
Ako znamo da se dijete razvija nekim određenim tempom i tijekom, znajući da u dječjem razvoju nema pravila, možemo zaključiti odmah da moraju postojati određena razdoblja kad je razvoj intenzivniji. Upravo ta razdoblja intenzivnijeg razvoja nazivamo skokovima u razvoju. 

Na primjer, dva do tri tjedna nakon rođenja, majka može primijetiti da je njezina beba nešto nemirnija, zahtjevnija – možda malo lošije spava, možda češće traži jesti, neutješna je. Ako isključite prve znakove bolesti, poput npr. temperature, razmislite koliko je vaša beba stara i radi li se o skoku u razvoju. Kod malog djeteta razvija se, raste, cijelo tijelo, a između ostalog i trbuščić, kojem odsada treba više hrane. 

Beba želi više papati

Ako dojite, jedini recept za preživljavanje skoka u razvoju je – dojiti dijete kad god poželi, koliko god poželi. Ako dijete doji, a ima skok u razvoju, to znači da će mu odsada trebati više mlijeka. Više mlijeka dobit ćete ako svom tijelu pokažete da je povećana potražnja – dakle, dijete mora češće sisati kako bi se povećala proizvodnja mlijeka. Ista stvar za količinu vrijedi i za bebe koje se hrane adaptiranim mlijekom.
No, budući da ovdje možete mjeriti količinu mlijeka, kad primijetite nervozu, djetetu povećajte količinu mlijeka po obroku. 

Skokovi u razvoju obično se događaju oko 2, 3. tjedna, pa od 4-6. tjedna, a javljaju se i u kasnijoj dobi – oko trećeg, šestog, te oko devetog mjeseca starosti bebe. Traju obično po dva, tri dana, ali mogu potrajati i po tjedan dana. Važno je u to vrijeme biti strpljiv i djetetu pružiti sve što mu je potrebno.
Ne zaboravite da mu i inače, a posebno tih dana, treba i vaša pažnja, ljubav i blizina. Pa ako si ikako možete priuštiti, tih se dana posvetite samo svojoj bebici. 

Imajte razumijevanja…

Kod majki koje doje, s prvim skokom u razvoju može se javiti pritisak okoline koja smatra da to što beba plače znači da joj majčino mlijeko nije dovoljno, te da treba bebi dati nešto pored majčina mlijeka – to nije istina. Morate povećati proizvodnju mlijeka kako bi dijete dobivalo više, a to ćete učiniti što češćim podojima. 

Osim ovih, najranijih, skokovi u razvoju mogu se javljati i kasnije, samo će imati drukčiji povod. Može to biti nemir u razdoblju kad beba prohodava ili kad uči nešto novo. Nemir koji se tada javlja može dovesti do toga da beba nemirnije spava. 

Važno je, prije svega, tih dana ne gubiti živce, te pružiti djetetu ono što mu treba – a osim hrane, to je vaša bliskost i toplina. 


Za Bipo klub časopis Mama&Beba