Slatki snovi

3 min čitanja

Koliko vaša beba uistinu spava i koliko joj je sna potrebno?

Kada se prisjetite svojega prvog dana s novorođenčetom, ili čak vaših prvih nekoliko tjedana zajedno, možda se nećete moći sjetiti je li vaša beba uopće spavala. Ali jest!

Neke bebe odmaraju se tek nešto više od sat vremena u komadu! Ali svim je bebama potrebno što više sna kako bi se mogle normalno razvijati. Prva prespavana noć ključni je trenutak u životu roditelja i njihove djece. No kad to čak i postignete, to ne traje zauvijek. I to je normalno. Istraživanja su pokazala da 69% beba i male djece, a samim time i njihovi roditelji, imaju problema sa spavanjem barem jedanput na tjedan. Uspostavljanje rutine prije spavanja, poput tople kupke i blage masaže, uz brigu da bebin nosić nije začepljen, pomaže bebama da lakše usnu.

Započnite s rutinom prije spavanja kad vaša beba navrši 6 mjeseci. Osim gašenja svjetla, maženja i ljuljanja bebe, topla kupka jedna je od opcija za rutinu prije spavanja, koja pomaže bebama lakše zaspati čim pokažu znakove da su spremne za spavanje. Znači, kad počnu trljati oči, zijevati, gledati na stranu i biti nemirne.

Kao što je poznato, previše kupanja i predugo kupanje može isušiti kožu; NIVEA Baby pronašla je novo rješenje: NIVEA Baby blaga kupka* omekšava vodu za kupanje i svakodnevnim kupanjem pruža njegu i zaštitu kože vaše bebe. Umirujuća masaža NIVEA njegujućim uljem** s prirodnim uljem badema duboko hidratizira kožu nakon kupanja. Sada je vaše malo zlato spremno za put u zemlju snova.

Prema mišljenju pedijatara, začepljeni nosić jedan je od najčešćih razloga za prekinuti san. Održavanje nosića prohodnim te osjetljive sluznice nosne šupljine vlažnom, pomaže vašem djetetu disati i samim tim bolje spavati. Ako primijetite da vaše dijete još uvijek hrče ili ima problema s disanjem, obratite se pedijatru. Razlog tome može biti anatomska ili neuromuskularna opstrukcija. Takozvani sindrom opstruktivne noćne apneje ne samo da utječe na ritam sna vaše bebe nego može usporiti zdrav razvoj vašeg djeteta, povećati broj upala te spriječiti dijete da otkriva svijet jer je preumorno tijekom dana.

Spava li vaša beba dovoljno? Odgovor je jednostavan, iako ne sasvim jasan: san je važan za zdrav rast te za fizičko i psihičko zdravlje vašeg djeteta. U prosjeku, bebama nedostaje sna. Prema istraživanjima Nacionalne zaklade za proučavanje sna u SAD-u, novorođenčad spava otprilike 12,7 sati, iako je preporučeno 14 do 15 sati tijekom prve godine života.

*NIVEA Baby blaga kupka ne sadržava parabene, alkohol, boje i sapun te ima pH vrijednost prilagođenu koži. Podnošljivost za kožu klinički je i dermatološki dokazana.

**NIVEA Baby njegujuće ulje s prirodnim uljem badema ne sadržava konzervanse i boje, a sadržava ulje visoke čistoće u skladu s njemačkom farmakopejom. Podnošljivost za kožu klinički je i dermatološki dokazana.

www.nivea.hr