“Spavaj kad beba spava” i ostali (bes)korisni savjeti

5 min čitanja

Svaki roditelj prije ili kasnije nađe se u situaciji da ga netko savjetuje o roditeljstvu, njezi i brizi za djecu. Prvi savjeti obično se mogu čuti još u vrijeme trudnoće, a posebno u prvoj godini bebina života. Naročito se upućuju parovima koji po prvi puta postaju roditelji.

Oni koji dijele savjete zasigurno to rade dobronamjerno, s ciljem da pomognu iscrpljenim, zbunjenim i “friškim” roditeljima i to na način da s njima dijele vlastita iskustva. Ponekad su ta iskustva vrlo korisna, a ponekad samo dodatno zbunjuju i nerviraju roditelje jer svaka je beba drugačija, svaka se rađa s određenim temperamentom i preferencijama i ne funkcioniraju svi savjeti jednako kod svih beba.

Međutim, nerijetko se događa da roditelji dobivaju savjete od pojedinaca ili poznanika koji su potpuno beskorisni u svakodnevnom praktičnom životu. Pretražili smo forume, blogove i popričali s nekim mladim roditeljima te saznali koji su to savjeti i zašto nemaju smisla.

“Pa spavaj kad beba spava”

Ovo bi možda bilo izvedivo kad bi mama i tata imali kućnu pomoćnicu, pomoćnu dadilju i butlera koji bi sve kućanske poslove i obaveze obavljali umjesto njih a roditelji se mogli isključivo posvetiti njezi i brizi za bebu. Naime, svaka mama zna da kad beba zaspi da tek tada počinje prava akcija – čišćenje, pranje i glačanje rublja, kuhanje, zalijevanje cvijeća i ostalo. Ovaj savjet također nema nikakvog smisla za one roditelje koji imaju stariju djecu kojoj se također treba posvetiti, a to je najlakše kad bebica spava i ne zaokuplja toliko mamu i tatu.

“Moraš imati malo vremena i za sebe”

Ovo zvuči vrlo jednostavno, izvedivo je u teoriji i može se organizirati ako se roditelji dobro usklade. No svaka mama reći će vam da joj to u prvoj godini bebina života doista nije najvažnije. Sva njezina osjetila, misli, pažnja, fokus, ma baš sve je usmjereno na bebu jer je to priroda tako postavila i odredila. Čak i kad bi otišla negdje, uzela si dva sata samo za sebe, mama bi stalno razmišljala o svojoj bebi i teško bi se prepustila hedonizmu te misli u potpunosti usmjerila na sebe.

“Daj da ti netko pomogne oko bebe”

Kad je mama jako umorna i prvi mjeseci njege i brige za bebu je iscrpe, mnogi žele uskočiti i brinuti se za bebu. Naravno, svi vole nositi bebice, maziti ih, prematati, hraniti, kupati. Druženje s bebom svima je zabavno i zanimljivo. Međutim, mnoge mame to jednostavno ne vole. Ne vole da im netko remeti rutinu koju uspostave s bebom, da beba ide od ruke do ruke, da netko radi sve ono što mama osjeća da bi trebala raditi jer je to njezin posao i njezina primarna uloga. Njega bebe mamin je posao i mnoge će nerado pustiti drugu osobu u privatnost svog doma i dozvoliti da je zamijeni kao primarni njegovatelj.

“Ne bi smjeli tako malu bebu već nositi po vani”

Kada ljudi u kolicima vide bebu mlađu od šest tjedana, obično se zabrinu i komentiraju kako nije dobro tako malu bebu iznositi izvan kuće. Međutim, živimo u vrijeme kad baka i djed nisu dio kućanstva i ne žive odmah pokraj pa da bi mogli pričuvati bebu, a mama je s bebom kod kuće sama i mora nešto obaviti vani. Ako dobro utopli bebu i ako se dobro opremi za izlazak iz kuće, ne postoji neki poseban razlog zašto jednomjesečna beba ne bi mogla u šetnju dok mama ne obavi ono što treba obaviti. Male bebice mogu se staviti i u nosiljku za lakše kretanje mame i spokojno će spavati.

“Moraš se pridržavati rutine i rasporeda”

Ovaj savjet često se daje mamama vezano za spavanje i hranjenje bebe. Iste te mame će se na njega često nasmijati, jer bebe, posebno u prvim mjesecima spavaju kad im se spava, jedu kad su gladne i povode se za svojim urođenim ritmom i potrebama te im je teško nametnuti rutinu. Mame znaju osluškivati te potrebe i prilagođavaju se prirodnom ritmu koji zadaje sama beba, pa ih savjeti o rasporedima često iznerviraju. U tim trenutcima najradije bi rekle: “Valjda ja najbolje poznajem svoju bebu i znam što želi i što joj treba”. Naravno, doći će vrijeme kada će se nasumične potrebe početi lagano formirati same po sebi u stanovitu rutinu, ali dok to vrijeme ne dođe, većina mama smatra da ne treba ništa forsirati.

“Bebu se ne može previše nositi”

Obitelj, rodbina, prijatelji, poznanici obožavaju nositi bebu i nosili bi je po cijele dane ne razmišljajući o tome tko će ih zamijeniti kada odu kući. Mnoge mame imaju određeni ritam sa svojom bebom i ne žele je naviknuti na puno nošenja kako bi si olakšale situaciju kasnije, kada beba bude veće i teža. Naravno, nosit će je kad je to potrebno, ljuljuškati, maziti i plesati s bebom u naručju, ali za niz drugih situacija željet će je naviknuti na određenu samostalnost. Primjerice, željet će da se beba uljuljuška u san bez nošenje i samo uz mamino maženje po glavici i pjevanje pjesmica. Stoga nerado slušaju savjete vezano za nošenje bebe i nerado gledaju kako netko upornim nošenjem bebe razbija njihov trud u izgradnji navika.

www.klinfo.hr