Što je točno rajski plin i kako pomaže pri porodu

3 min čitanja

Otkako je svijeta traže se načini kako ženi porod učiniti što lakšim i bezbolnijim. Jedna u nizu metoda koje jamče opušten porod je i ona pomoću rajskog plina.

Plin koji donosi opušten i brz porod

Zamisli porod koji je opušten i u kojem nema straha (točnije, u kojem je strah smanjen). Kada bi se takvo što ponudilo ženi, malo koja bi odbila, posebice ako je u pitanju prvorotkinja. Upravo je opušten porod moguć uz – rajski plin. Riječ je zapravo o svojevrsnoj mješavini plinova čije sastav podijeljen 50 posto na kisik i 50 posto na dušični oksidul. Nazivaju ga još i plinom sreće, a uobičajen je “sastojak” pri porodu u Kanadi, Australiji i Novom Zelandu kod više od 80 posto žena.

Iako je rajski plin medicinski plin i kao takav je dostupan u desetak rodilišta diljem Hrvatske, u bolnicama ga rodiljama uglavnom ne nude, osim u jednoj bolnici – onoj čakovečkoj.

Rajski plin ne odnosi bol tijekom poroda, ali pomaže u opuštenosti i smirenosti, posebice tijekom trudova.

Ova pomoć prilikom poroda smanjuje vrijeme samog poroda, ali i potrebu za analgeticima, drugim lijekovima. Osim toga, s rajskim plinom – točnije zbog ženine opuštenosti – manja je vjerojatnost da će doći do komplikacija ili carskog reza.

Kad dolazi trud, plin je tu da ga ublaži

Rajski plin je u potpunosti siguran za trudnicu i dijete. Sjajna stvar je i ta što rodilja sama sebi dozira plin što znači da nije potrebna prisutnost anesteziologa. Rajski plin se treba udahnuti svaki put kad žena osjeti da dolazi trud, a ne bi se smio udisati dulje od šest sati. Osim toga, što žena brže diše, više će plina dobiti, a ne postoje situacije poput “predoziranja.

Međutim, iako je posve siguran, neke od nuspojava koje se mogu javiti su umor i nadutost, glavobolja, mučnina, ali njih doživi svega 10 posto žena.

Iako je rajski plin siguran i bezopasan, ipak se ne preporučuje ženama koje imaju problema sa srcem ili živčanim sustavom.

Iako se laički mogu nabrojati razlozi zašto je važno da žena tijekom poroda bude opuštena, postoje i znanstveni dokazi zašto je tomu tako. Naime, kada žena rađa, tada se izlučuje najveća količina endorfina nego u bilo kojoj drugoj situaciji. Endorfin je hormon koji je, zapravo, ženin prirodni analgetik. Više će se endorfina izlučiti što žena bude opuštenija. Dakle, iako rajski plin nije tu kako bi ženi osigurao bezbolan porod (jer takvo što je nemoguće), sigurno će biti jednostavniji i manje stresan. Sve to pak vodi do najvažnije stvari – žena će moći u potpunosti uživati u porodu, svom najvažnijem trenutku u životu.