STRIJE – neugodni podsjetnik na trudnoću

3 min čitanja

Iako trudnoća predstavlja možda i najsretniji period u vašem životu, strije koje biste mogli dobiti dok ste u drugom stanju zasigurno nisu nešto čemu ćete se veseliti. Jer ovi neugodni podsjetnici na  trudnoću, kad jednom nastanu neće se moći u potpunosti ukloniti. No, može ih se spriječiti ili ublažiti: preventivnim korištenjem krema protiv strija; redovitim masažama i njegovanjem trbuha (i općenito tijela); kozmetičkim tretmanima koji umanjuju, odnosno izbljeđuju strije na tijelu.

Što su strije i kako nastaju?

Prema riječima kirurga, strije su ožiljak, točnije oštećenje vezivnog tkiva nastalo uslijed ekstremnog i prebrzog rastezanja kože na određenom dijelu tijela. Određuje ih ponajprije genetika, a mogu nastati za vrijeme trudnoće, ali i uslijed brzog debljanja te za vrijeme puberteta. Dakle, strije mogu dobiti osobe svih starosnih dobi i obaju spolova. Najčešće nastaju na mjestima gdje se koža najviše rasteže – na ramenima, nadlakticama, bokovima, bedrima, grudima, trbuhu i stražnjici. Njihova boja varira od crveno-ljubičaste (u početku dok imaju puno krvnih žilica u sebi), do srebrnaste ili bijele kasnije (zbog gubitka pigmenta), no moguće je i da strije zadrže crvenu boju.

Borba protiv strija

Što prije započnete borbu protiv strija, to bolje. Jer kožu je lakše tretirati ako počnete prije nego što izgubi pigment. Ipak, ako ste skloni strijama bilo bi najbolje da im se posvetite i prije nego ih ugledate na tijelu. Kako? Možete početi urednim i zdravim stilom življenja: mažite se losionima za tijelo jednom do dva puta dnevno te jedite hranu bogatu bjelančevinama i vitaminom C. Nosite adekvatan grudnjak za vrijeme vježbanja, i što manje hodajte bez grudnjaka. Ako ste trudni, u trećem tromjesečju počnite svakako trbuh i bedra mazati kremama protiv strija, a nećete pogriješiti ako s mazanjem počnete čim vam se počne nazirati trbuščić.

Ako zakasnite i na vašem tijelu se pojave šarene prugice (koje su najčešće međusobno paralelne, široke do tri centimetra, a dugačke i do 20 centimetara), morat ćete se podvrgnuti različitim tretmanima kad ili ako ih poželite ukloniti. Naime, ne postoji jedan, jedinstven i učinkovit tretman za uklanjanje strija.

Kako ih liječiti?

Prvo što svima pada na pamet su kreme protiv strija koje – u različitim oblicima, bojama i s raznovrsnim aromama – možete kupiti u drogerijama. U kozmetičkim salonima i dermatološkim ordinacijama pronaći ćete niz različitih terapija (laserskih, terapija radiovalovima, mikrodermoabrazija…). Te terapije malo su skuplje od kremica, i trebale bi moći ukloniti okolno crvenilo i neutralizirati strije. Dakle, bez obzira o kojoj terapiji je riječ, ni u jednom slučaju strija neće iščeznuti, ali će njezina boja postati približno jednaka boji vaše kože i strija neće više biti toliko uočljiva. Što je sasvim dovoljno da ponovno zavolite svoje tijelo i vratite samopouzdanje, zar ne!?

Vesna Petrović – za BIPO KLUB, glavna urednica magazina Mama&Beba