Sve što trebaš znati o porođaju u vodi na jednom mjestu

3 min čitanja

Porod ne može proći bez muke i boli. Međutim, svaka buduća majka sanja o tome da prođe sa što manje boli. Upravo je jedan od takvih poroda onaj u vodi. Evo što sve trebaš znati o njemu.

Porod u vodi umiruje ženu

Prije svega, dokazano je kako voda djeluje opuštajuće na čovjeka. Pritom se ne misli samo na tijelo, nego i na um. To je ujedno i najveća prednost poroda u vodi. Naime, rodilja, koja je sama po sebi u tom važnom trenutku već napeta te u strahu i neizvjesnosti, u vodi pronalazi mir koji će cijeli proces učiniti manje stresnim. U vodi je ublaženo grčenje mišića, a smanjen je i visoki krvni tlak do kojeg često dolazi zbog anksioznosti.

“Porod u vodi ne donosi dobrobiti samo rodilji, nego i novorođenčetu.”

Porod olakšava i činjenica da se u vodi gubi osjećaj za težinu, što rodilji omogućava jednostavnije mijenjanje položaja koji joj je u određenom trenutku najudobniji. Naravno, ne treba smetnuti ni emocionalnu prednost ovakvog poroda jer porod u vodi ipak daje jednu intimniju atmosferu koja djeluje pozitivno na majku i kao takva umanjuje pojavu depresivnih stanja.

Smanjuje osjetilnu preopterećenost kod bebe

Porođaj u vodi manji je stres i za bebu budući da je to okruženje najsličnije onome koje je imalo u posteljici nemali broj mjeseci. Osim toga, djetetu se na ovaj način mogu minimizirati ozljede kralježnice ili živčanog sustava. U vodi je djetetu ublažena osjetilna preopterećenost, a i dodir s majkom je nježniji nego što je to na suhom.

“Iako je porođaj u vodi za ženu itekako dobar, ona mora zadovoljavati niz kriterija. Primjerice, ne smije imati dijabetes, visok krvni tlak, vaginalni herpes i sl.”

Međutim, da bi žena pristupila porodu u vodi, treba zadovoljavati određene kriterije. Nije poželjno pristupati ovakvom obliku poroda ako žena ima dijabetes, jako visok krvi tlak, vaginalni herpes ili ako je žena prije imala carski rez. Također, ne preporučuje se rodiljama koje nose blizance ili trojke, ako glavica kod bebe nije okrenuta pravilno ili ako je riječ o prijevremenoj trudnoći.

Porod namijenjen samo potpuno zdravim ženama

Za žene kojima zvuči primamljivo poroditi se u vodi, preporučuje se obaviti sve potrebne testove i pregled u 37. tjednu trudnoće. U vodi se mogu poroditi samo potpuno zdrave trudnice, i to uz pomoć obučenog osoblja.

Osim toga, važno je (uostalom kao i prije uobičajenog, tradicionalnog poroda) dobro se educirati i posavjetovati s liječnikom i ostatkom zdravstvenog tima. Također, valja napomenuti da je porod u vodi u Hrvatskoj moguć u Klinici za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka te u zagrebačkim rodilištima KBC-a Zagreb te KBC-a Sestre milosrdnice. Iako porod u vodi u Hrvatskoj još uvijek nije česta praksa, on se svakako može izvesti. Uostalom, ako bi se voljela poroditi u vodi i misliš da je to idealno za tebe i tvoju bebu, a tijekom samog poroda se predomisliš, i to je u redu.