Tehnologija i vrtićka djeca: da ili ne?

3 min čitanja

Djeca danas odrastaju u tehnološki bogatom svijetu. Od tableta, Alexe i Siri pa sve do automatskih uređaja – tehnologija je prisutna u svakodnevnom dječjem životu.

Slijedom toga se promijenio i način na koji djeca vide i razmišljaju o svijetu. Upravo iz tog razloga cvjeta ed-tech industrija, usmjerena igračkama i aplikacijama za djecu.

Poučavanje tehnologijom ne znači oduzimanje knjiga i drugih nedigitalnih alata koji djeci omogućuju učenje pismenosti i vještina kritičkog razmišljanja.

Umjesto toga, kad se integrira na razigrane i razvojno primjerene načine, tehnologija može nadopuniti i poboljšati učenje te pružiti nove načine razmišljanja, smatra dr. Rebecca Palacios, viša savjetnica za nastavni plan i program u “Age of Learning“.

Evo nekoliko smjernica što činiti i što ne činiti u odgoju djece s tehnologijom.

  1. Postavite smjernice za brigu o uređajima. Uvjerite se da dijete razumije da se ovi uređaji nježno koriste.
  2. Pokušajte pronaći aplikacije ili igre za djecu koje su interaktivne, primjerene dobi i mogu potaknuti sudjelovanje roditelja. Važno je da mala djeca imaju povratnu informaciju odrasle osobe kada koriste elektroničke uređaje.
  3. Kvalitetno vrijeme s roditeljem ili njegovateljem iznimno je važno, a posebno za djecu između 2 i 3 godine. Interakcija odraslih može pomoći u poticanju djece da razrade ono što vide ili čuju. “Ne radi se o pasivnom korištenju tehnologije, već o njezinoj primjeni kako bi djeca iz nje učila i rasla”, objašnjava Palacios.
  4. Pratite upotrebu uređaja jednako kao što biste to radili s televizorom. Važno je ograničiti vrijeme provedeno ispred ekrana kako bi djeca razvila društvene i fizičke vještine koje dolaze s interakcijom s drugima i svijetom oko njih.
  5. Strateški koristite tehnologiju. Igra ili aplikacija na elektroničkom uređaju samo je još jedna taktika za jačanje onoga što djeca uče u drugim praktičnim aktivnostima. Na primjer, igra brojanja ili aktivnost na tabletu uklapa se u temu numeričke pismenosti – dakle, to nije samo korištenje tehnologije RADI tehnologije.
  6. Nemojte koristiti tehnologiju kao zamjenu za osobnu interakciju. Važno je zapamtiti da je svijet još uvijek novo mjesto za malu djecu. Ovdje je “tradicionalni” pristup i dalje vitalno važan za razvoj djeteta. Vas ništa ne može zamijeniti.
  7. Djeca mlađa od dvije godine ne bi trebala koristiti tablete, smatra dr. Robert Myers, bihevioralni terapeut i suradnik EmpoweringParents. Roditeljima predlaže da se pridržavaju smjernica koje nalažu da se dijete do dvije godine ne izlaže elektroničkim medijima više od 2 sata dnevno. Moglo bi vas zanimati: Bebin prvi susret s tabletima i pametnim telefonima.
  8. Nemojte koristiti vrijeme s tabletom ili mobitelom kao nagradu za dobro ponašanje. Time se djeci šalje pogrešna poruka – motivaciju za dobro ponašanje ne bi se trebalo “kupovati”.