Trikovi pomoću kojih će klinci zavoljeti povrće

3 min čitanja

Sretnici su oni roditelji koji se ne bore s krokodilskim suzama svojih potomaka kada na tanjuru ugledaju povrće, posebice neko zeleno… Za one roditelje koji muku muče s hranjenjem djece, evo nekoliko savjeta pomoću kojih će povrće postati omiljeni dio jelovnika.

Uključi dijete u proces pripreme jela

Da “nagovoriš” dijete da pojede neko povrće, trebaš se okrenuti kreativnosti. Djeca, baš kao i odrasli, najprije počnu jesti pogledom. Zato je važno lijepo servirati sve ono što si im taj dan spremila za ručak. Da, nemaš svaki dan vremena za pravljenje umjetničkih djela u tanjuru, ali kada vidiš oduševljenje na tim lišcima koja će uskoro sve to popapati, vjeruj, neće ti biti teško.

Djeci nemojte skrivati ni kamuflirati povrće koje trebaju pojesti. Umjesto toga, uključite ih u sami proces pripreme i serviranja.

Kao i bilo što drugo, i u vezi s hranom s djecom treba iskreno postupati. Zato nije dobro sakriti kelj samo da ga pojedu, nego dijete treba educirati o važnosti jedenja kelja, kao i bilo kojeg drugog povrća.

Pričaj im priče o povrću

Osim prekrasnih i šarenih serviranja hrane, za približavanje povrća malim izbirljivcima je potrebno i puno razgovora. Predstavite brokulu kao malo stablo, cvjetaču kao brokulinu sestričnu koja se voli s njom družiti. Mrkva neka bude zekino omiljeno jelo, a špinat nazovite Popajem. Pomoću odlazaka u čarobni svijet priča o povrću, mališani će i zaboraviti da “ne vole” neku namirnicu.

Ni tebi se ne jede svaki dan blitva. Zato, dopusti da dijete samo odluči što će taj dan od povrća jesti.

Osim toga, dopusti im (naravno, onim nešto starijima) da sami biraju što će jesti. Na kraju krajeva, i sama znaš da ti se ne jede svaki dan blitva. Daj djetetu da samo odabere između, primjerice, mrkve i brokule i neka samo odluči što će taj dan jesti.

Započni sa slanim kašicama

Najviše problema s povrćem imaju oni klinci kojima su prvi susret s hranom bile slatke kašice. Zato je važno odmah po uvođenju kašica u dječji jelovnik započeti sa slanim kašicama. Neka još kao male bebe upoznaju namirnice koje će kasnije postati samo ukusnije i primamljivije kada im se dodaju začini.

U tom prijelaznom razdoblju između ljubavi i ne-ljubavi prema povrću, dobro će ti doći i pire. Jednostavniji su za jesti, a krumpir je dosta zahvalna namirnica koju je lako kombinirati s drugim povrćem. U pire tako možeš ubaciti grašak, mrkvu ili ciklu i dobiti koloritno i “veselo” jelo koje će sigurno obožavati.