Trudna sam! Koji me pregledi očekuju?

4 min čitanja

Posumnjali ste da ste trudni, pa ste napravili kućni test za trudnoću i test je pozitivan – trudni ste!

Nakon prvotnog svojevrsnog šoka (jer, bez obzira je li trudnoća dugo planirana ili ne, plusić na testu donijet će sa sobom navalu emocija), pa zatim veselja, javit će se stotinu pitanja.

Ako ste prvi put trudni, pred vama je avantura koju ne možete niti zamisliti. No, najprije treba odraditi prvi pregled… I još puno njih do kraja trudnoće.

No, prije svega, treba napomenuti da kućni test za trudnoću nije točan u 100 posto slučajeva, pa je točnija potvrda trudnoće, prije prvog ultrazvučnog pregleda, test razine beta HCG hormona u krvi*.

Test je najbolje napraviti tek onda kad mjesečnica pouzdano kasni, jer će tada pokazati točnije nego što bi to bilo nekoliko dana prije očekivanog dolaska mjesečnice.

8. – 12. TJEDAN TRUDNOĆE

Prvi pregled kod ginekologa

Kada ste potvrdili trudnoću nekim od ova dva testa, slijedi prvi pregled kod vašeg ginekologa, a njega biste trebali obaviti između 8. i 12. tjedna trudnoće**.

Prvi, ali i svaki idući pregled kod ginekologa trebao bi započeti vaganjem, mjerenjem tlaka, te uzimanjem urina kako bi se potvrdilo da u njemu nisu prisutne bjelančevine. Na prvom pregledu dobro bi bilo napraviti i kompletnu krvnu sliku, te PAPA test, ako on nije napravljen u posljednjih godinu dana.

Uz klasičan vaginalni pregled, liječnik će obaviti i ultrazvuk, koji vam, osim što može sa sigurnošću potvrditi trudnoću, već u osmom tjednu može omogućiti da čujete otkucaje srca ploda. Ovakvi pregledi obavljaju se u prvom i drugom tromjesečju jednom mjesečno, ako trudnoća protječe u redu. Kasnije se to čini svaka tri, odnosno kasnije dva tjedna.

U trudnoći je važno i određivanje krvne grupe, odnosno Rh faktora, što može učiniti vaš ginekolog ili vas uputiti gdje to možete obaviti.

Problem u trudnoći može postavljati Rh negativan faktor, jer može doći do Rh inkompatibilnosti Rh faktora mame i bebe, no to predstavlja obično veći problem u drugoj trudnoći.

10. – 20. TJEDAN TRUDNOĆE

Pregledi koji ukazuju na trisomije i „anomaly scan“

Već od 10. tjedna mogu se napraviti brojni testovi:

NIPT – neinvazivni prenatalni test

To je test iz krvi koji je snažan pokazatelj rizika za kromosomske poremećaje ploda, odnosno

  • trisomije 21 – sindrom Down
  • trisomije 18 – Edwardsov sindrom
  • trisomije 13 – Patau sindrom

Ovim se pregledom, ukoliko to roditelji žele, može utvrditi i spol djeteta.

Osim ili umjesto ovog testa, koji je opcionalan, trudnici se danas gotovo rutinski radi takozvani „rani probir“„double“ ili „tripple“ test, također s ciljem utvrđivanja postojanja trisomija.

Rani test

Rani test se obavlja u prvom tromjesečju, a druga dva do 16. tjedna trudnoće.

Test obuhvaća starosnu dob trudnice, nalaz krvi i manji „anomaly scan“, 3D ultrazvučni pregled tijekom kojeg se određuju određeni biljezi koji mogu ukazati na trisomije. Trudnicama s visokim stupnjem rizika savjetuje se kariotipizacija – biopsija korionskih resica ili punkcija plodne vode (amniocenteza).

20. TJEDAN TRUDNOĆE

„Anomaly scan“

– ultrazvučni pregled kojim se detaljno provjerava anatomski razvoj fetusa i otkrivaju moguće strukturne abnormalnosti.

26. TJEDAN TRUDNOĆE

Ranije kod pokazatelja dijabetesa: OGTT

Ako niste imali nikakvih pokazatelja gestacijskog (trudničkog) dijabetesa, vaš će vas liječnik nakon 26. tjedna trudnoće uputiti na OGTT – test opterećenja šećerom. U protivnom, obavit ćete ga i ranije. Radi se o vađenju krvi kako bi se ustanovila razina šećera prije, te nakon uzimanja glukoze.

Nakon 35. TJEDNA TRUDNOĆE

Pregledi u trudničkoj ambulanti

Kod uredne trudnoće zadnji pregled kod vašeg ginekologa je oko 35. tjedna, nakon čega slijede pregledi u trudničkoj ambulanti bolnice koju ste izabrali za porođaj. Pregled će teći otprilike kao i kod vašeg ginekologa, uz obavljanje CTG-a, te amnioskopija (pregled plodove vode pod snopom svjetla) nakon navršenog 39. tjedna.

Pred porođaj je važno obaviti i obrisak rodnice na beta hemolitički streptokok, jer prijenos ove bakterije na novorođenče može uzrokovati novorođenačku sepsu. U slučaju pozitivnog nalaza, trudnica će tijekom porođaja dobivati antibiotike kako bi se taj prijenos spriječio.

Nataša Krstičević
Glavna urednica magazina Mama&Beba