Trudnoća po tjednima

1. tjedan

Trudnoća je razdoblje koje traje četrdesetak tjedana.

S obzirom na to da nije moguće precizno odrediti trenutak oplodnje, tj. spajanja jajne stanice i spermija, trajanje trudnoće računa se od prvog dana menstruacije. Izostanak menstruacije zove se amenoreja.

Tijekom menstrualnog ciklusa tijelo se žene, poglavito jajnici i maternica, priprema za potencijalnu trudnoću od prve menstruacije (menarche) do menopauze. Prosječno menstrualni ciklus traje 28 dana i podijeljen je u nekoliko faza. Za jajnike su to folikularna i luteinska faza koje dijeli ovulacija, a maternica nakon menstruacije ima proliferativnu, a potom sekrecijsku fazu.

Prvi dan ciklusa je prvi dan menstrualnoga krvarenja. To je faza koja traje nekoliko dana i u kojoj dolazi do ljuštenja endometrija, sluznice materišta koja se pripremala za trudnoću, a koja se nije dogodila.

Na jajnicima dolazi do folikulogeneze, tj. razvoja folikula od kojih će jedan postati dominantan  i koji će tijekom ovulacije ispustiti jajnu stanicu.  Rast folikula stimuliran je hormonom FSH koji se luči u hipofizi pod kontrolom mozga.

U maternici se također događaju promjene, prvih 3-5 dana događa se menstrualno krvarenje, a potom pod utjecajem hromona estrogena koji nastaje u jajnicima istodobno s rastom folikula dolazi do proliferacije sluznice materišta (endometrija).

Milan Pavlović, dr.med.
za BIPO KLUB